Tema: Jord & Skog

Torka ger brist på vall

För många lantbrukare i länet är vattenbristen inte det största problemet utan det är tillgången på hö som börjar sina. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

LÄNET På Sveriges geologiska undersökning, SGU, kan man se att grundvattennivåerna är mycket under det normala i Västmanland. I bland annat Sala rekommenderar man befolkningen att vara sparsam med vattnet och i Kungsör är det bevattningsförbud. Men de som har det värst är lantbrukare med djur. Kanske inte så mycket för vattnet utan för att torkan gör att gräset inte växer.

Lantbrukaren Kent Johansson i Säby by mellan Kolbäck och Dingtuna har mjölkkor och han är orolig hela tiden.

– Vi har vatten i kranen men med gräset är det värre. Det kommer att bli kärvt med vinterförrådet. Nu har vi börjat slå spannmålet till djuren – ja, det måste komma rejält med regn.

På gården hade man kvar vall till djuren från i fjol men det räcker inte till nu.

– Hade man vetat att det skulle bli så här hade vi slagit mer spannmål. Men vädret i landet har varit otroligt varierat och här i Mälardalen har det kommit extremt lite regn. Det är just i mellersta Sverige som krisen är som störst. Vi har exempelvis bekanta i Piteå som är trötta på regn, säger Kent.

Och det bekräftas av SGU där man kan visa att vattenmagasinen i Norrbotten är välfyllda.

Kent Johansson påpekar dock att det är tur att gården ligger nära Mälaren.

– Det är värst med gräset, det är bara öken. Betet är slut så nu matar vi djuren inne.

På gården finns en gammal vattenanläggning men den kördes senast för 30 år sedan.

– Man får helt enkelt ge korna halm. Som det ser ut nu måste vi minska på antalet djur. Spannmålet måste ha mjölkmognad och man måste bestämma sig snabbt om man skall skörda till djuren. Första skörden i år var bra men det hjälper inte nu.

Magnus Åstrand på Seglingsbergs gård i Surahammar berättar samma saker som Kent Johansson.

– Vi har kommunalt vatten och kommunen drog slang från vattenverket redan i våras. Men det är snustorrt i markerna och vallskörden torkar. Det vore inte kul att bli utan vatten för 300 kor.

Men Magnus konstaterar också att de hade tur med en bra vallskörd i fjol.

– Vi klarar 14 månader med den och årets skörd räcker till i maj nästa år, kanske. Men så klart hoppas vi på regn. Sedan midsommar har det bara kommit 18 millimeter och normalt skall det komma 90 millimeter under den tiden, säger Magnus.

Robin Pettersson på Västerfärnebo prästgård har tillsammans med sin bror köttdjur. Han konstaterar också att vatten till djuren inte är det stora problemet.

– Nej, det är gräset och vallarna det är kris med. Men säden växer som den skall. Vi har mycket hö och vi har slagit av ett skifte med höstvete för djuren.

Brödernas gård ligger i anslutning till Svartån så korna har tillgång till vatten. De skall flyttas dit för att beta där det trots allt är lite frodigt.

– Visst, lite torrt har det varit i år men för vår del är det ingen katastrof. Men visst hade det varit roligt att få lite mer gräs.

– Men som sagt, spannmålen har klarat sig hyfsat, tycker Robin.

Lennart Westerdahl i Skogbyn utanför Västerfärnebo har ekologiska köttdjur – herefordkor. Han ser torkan som något unikt.

– Jag har varit lantbrukare i 35 år men har aldrig varit med om något liknande. Vi har bäckar och källor men de är helt tomma. Nu har vi fått gräva fram en källa för att få fram vatten. Vi har aldrig varit utan vatten och djuren har alltid druckit utomhus på sommaren. Just nu har vi semester men ersättarna ringde och berättade att de kör vatten och fyller på i badkaren i hagen, nämner Lennart.

Han berättar om en minimal återväxt där gräset och vitklövern ser ut som om man slagit den för två veckor sedan fast det gjordes tidigare på sommaren.

– Det var dålig skörd även på första vallen. Men vi samarbetar med en granne och jag har nära till Nötmyran, (en större våtmark, reds. anm).

– Det är inte det bästa fodret.

Han säger sig dock inte vara orolig inför vintern.

Jan Å Johansson

 

Fakta: Grundvatten 

Större delen av landets kommuner tar vatten ifrån stora grundvattenmagasin.

Många kommuner använder grundvatten för sin dricksvattenproduktion.

SGU mäter grundvattennivån två gånger i månaden.

Grundvattennivån sjunker cirka en centimeter per dygn under sommaren.

Vid låga grundvattennivåer behövs det dubbelt så mycket nederbörd som normalt, under en period av 3–4 veckor

Vid låga nivåer kan länsstyrelsen eller kommunen komma med ett bevattningsförbud.

Källa: SGU