Vad är sant när det gäller klimatet?

Textstorlek:

Vi som bor i eller i närheten av brandområdet efter den stora skogsbranden för tre år sedan känner åter igen oss. Dagligen ser vi bilder från skogsbränder i framför allt Frankrike. Men vi minns också bilderna ifrån Kanada på försommaren där en gigantisk brand drog fram. Bilderna visar hur lika vi människor är oavsett var i världen vi bor. Vi känner igen allt, folk som flyr, djur som evakueras och hur hjälpsamma alla blir i krisen.

Likadant är det med bilder ifrån Afrika där vi ser torka då regnen uteblivit. Torra spruckna jordar och brunt gräs.
I år har vi fått uppleva att något liknande håller på att hända i Sverige. Ett problem som man på Gotland och Öland levt med i ett par år nu. De uteblivna regnen och snöfattiga vintrarna börjar ge ”resultat” nu med sinande brunnar och sjunkande grundvattennivåer. Även här i Västmanland.

De som har mest kris är så klart lantbrukare med djur. Inte nog med att de måste börja nalla på vinterns mat-förråd för djuren och kanske ransonera vatten. Vad händer om det inte blir några höstregn heller?

I värsta fall måste mjölkkor gå till slakt då resurserna inte räcker till. Och det blir inte heller lätt då det gäller samma sak på alla gårdar vilket kommer att göra att slakterierna snabbt blir överhopade med jobb.

Vad beror då allt detta på? Ja, alla har vi väl märkt att det knappt är några vintrar längre. Det var länge sedan verksamheten i Högbyns skidbacke i Fagersta lades ned. Och de som fortfarande är igång långt söderut såsom i Romme alpin och Sälen märker av en allt kortare säsong. Det är bara att gå till sig själv. Det är inte många gånger snöslungan kommer till användning numera.

Klimatförändringar vill många kalla det. Samtidigt finns det de som förnekar detta. Men tecknen är så tydliga som de kan bli så hur man kan förneka detta är obegripligt.

Naturliga förändringar i klimatet vill man också kalla det. Troligen är det människor som varken gillar att åka skidor eller har någon lantgård. De berörs helt enkelt inte av problemen som drabbar främst landsbygden.

Huruvida det är vi människor som är boven i dramat är det dock ingen som vet säkert. Därmed är det lika osäkert om vi kan stoppa utvecklingen. Vi vet ju inte var problemet ligger även om vi gissar på utsläpp av olika slag. Kanske de har rätt de som säger att det hela är naturligt? Istider har ju exempelvis kommit och gått innan vi männsiskor klev upp ur vattnet och blev landlevande.

Men det är det också många som tvivlar på. Att vi varit vattendjur alltså. Fast om det nu är så och om vi stannat i det stadiet hade man definitivt kunnat utröna om mänskligheten är skyldig till den globala uppvärmningen. Det hade vi ju inte kunnat vara då. Fast det får vi ju aldrig veta. Men med tanke på att isarna i norr och söder smälter och havsnivån stiger kanske det varit bäst att förbli vattenlevande. Det kommer att bli väldigt trångt på de öar som blir kvar om smältandet fortsätter. Låglänta länder kommer att dränkas av vatten, exempelvis Holland och Maldiverna. Det vet man. Om det nu är sant? Eller en alternativ sanning?