Vänster eller höger knä – det är frågan

Textstorlek:

När ni läser detta avnjuter jag min välförtjänta semester. ”Välförtjänta, åh, den där självgode redaktören” kanske någon tänker nu. Det må vara hur det vill med den saken.

Men nåväl, men man skall inte skoja om misslyckade operationer inom sjukvården. Dock kan jag inte låta bli.

Vi som bor i norra länsdelen får mycket nyheter ifrån grannlänet i norr. Västerås bryr vi oss inte särdeles mycket om. Det är liksom naturligt att det som händer i södra Dalarna intresserar mer, eller angår mer rättare sagt.

Hur som helst utfördes en knäoperation på ett stort sjukhus. Operationen visade sig inte ha blivit helt lyckad. Jag vet inte om kirurgen var dyslektiker eller var stressad men han läste nog inte bruksanvisningen på knäleden han skulle sätta in. Inte heller journalen verkar det som. Jag minns inte exakt hur det blev – om vänster knäled hamnade på den högra eller tvärtom. Men fel blev det.

Undrar vad patienten tänkte då han vaknade upp och fick besked om saken. Tittade han under täcket för att se om foten pekade utåt eller inåt. Kth eller ktv – knä till höger eller knä till vänster, för att travestera Hasse Alfredsson då han beskrev ett par alldeles för trånga jeans. Hur som helst funderade jag på hur jag skulle ha reagerat om jag vaknat upp där på uppvaket?

Om jag varit ung kanske jag funderat över att låta saken bero och börja spela fotboll. För det är ju så, ni som är lite äldre minns säkert den brasilianske fotbollsspelaren Garrincha. Han blev tyvärr bara 50 år gammal och dog redan år 1983.

Garrinchas styrka var att han var både hjul- och kobent. Ingen kunde slå skruvar som han och motståndarna kunde aldrig lista ut åt vilket hålla han skulle gå. Det finns till och med sångtexter om detta. ”Skruva den som Beckham” är inget nytt om nu någon trodde det. (Det är en film).

Jag hade nog legat där i sängen och funderat över detta. Fast å andra sidan skulle det ta ett tag innan man kunde prova om man fått en ny förmåga.

Den här patienten funderade dock inte på detta utan man opererade in knäleden i rätt knä. Tyvärr framgick det inte hur de gjorde med det friska knät, blev det en protes där också? Jag tycker uppriktigt synd om patienten som säkert sett fram emot operationen och var beredd på att ta en stunds haltande. Hur gick det med två opererade knän?

Om detta läste jag i en liten notis vilket som ni märker hade mycket mer innehåll än den korta texten. Frågorna var många. Förutom hur det gick med patienten med två opererade knän – vad kostade misstaget? Använde man den inopererade knäprotesen på det andra knät? Blev det en protes på det felaktigt opererade knät också?

På något vis känns det som om det är lättare att vara hjärtkirurg än ortoped. Det finns ju trots allt bara ett hjärta hos varje människa.

Och hos hund. Och det är stort.

 

Jan Å Johansson