Både arbete och rekreation

Textstorlek:

Semestern som för inte så länge sedan verkade lång är nu slut och vardagen tar vid igen. Ingen stor sorg i sig ska tilläggas, men det har varit härligt att få koppla av från de vanliga arbetsuppgifterna och syssla med något helt annat. Ambitionen inför semestern var stor då en hel del skulle hinnas med. En del målning, eftersatt trädgårdsarbete, slåtter av gräs på grönområdet och en hel del annat.

När jag jobbade på Domänverket för länge sedan hade jag en äldre arbetskamrat som myntade ett sant visdomsord som han upprepade varje år när semestern skulle börja. Han sa nämligen följande:

”Det som inte blir gjort under första semesterveckan blir ogjort”.

Jag tycker att det ligger en hel del i det faktiskt. Nåja, jag hann inte med allt som jag tänkt, men är nöjd ändå.

I vanlig ordning tillbringade vi två veckor på Öland i vår lägenhet. På Öland blir det avkoppling ska jag säga. Promenader med hundarna som älskar att det blir något nytt att lukta på. God mat i form av mycket fisk, gärna varmrökt lax med färskpotatis, men också en plankstek på bykrogen i Löttorp, men för det mesta lagar vi maten själva och äter den ute på uteplatsen.

I början av juli hade vi våra goda vänner från Kalmar på besök i vårt hus uppe i Bergslagen. Förutom att det är mycket trevligt att ha goda vänner på besök, så medför det ett antal utflykter i närområdet som annars inte skulle bli av.

Ja, en dag var vi faktiskt till Karlstad och tittade på Lars Lerins konstutställning på Sandgrund. Sevärt i allra högs-ta grad. Jag tycker mycket om hans tavlor, mest kanske mest om dem som han målat med motiv från norra Norge, Lofoten med flera områden. En mystik vilar över dessa målningar som kittlar fantasin på ett positivt sätt.

En annan dag var vi och gjorde ett besök i skogsbrandsområdet. Vi åkte in från Virsbosidan och kom ut vid Hörnsjöfors. Man kan inte sluta att förvånas över hur stort detta område är. Intresset verkar vara stort att bese vad som händer där nu när livet återvänder med våldsam kraft. Rallarrosor i massor, men också en rad andra växter förutom björkuppslag som det också fanns gott om. Ska bli intressant att följa detta de närmaste åren och se vad som händer.

När man ändå är på vägen mellan Sala och Norberg, så går det ju inte att missa ett besök på Elsa Anderssons konditori i Norberg. Nyöppnat för året i ett nytt hus, som verkligen är likt det gamla. Tycker att man lyckats mycket väl även med inredningen inomhus. Att få det precis som det var, låter sig ju inte göras, men under rådande förutsättningar så är det bara att gratulera till ett mycket gott arbete.

När vi ändå var i Norberg så passade vi på att besöka Mossgruveparken med dess gruvmuseum. Kan aldrig sluta att förundras över vilket enormt slit som ligger bakom den historiska gruvbrytningen. Inte konstigt att de som jobbade där inte nådde upp till någon hög ålder.

En mycket lyckad sommar som stärker själen inför höstens arbete.

Sven-Erik Österberg