Dramatisk höst har börjat

Textstorlek:

I skuggan av Nordkoreas kärnvapensprängningar, extrainkallat säkerhetsråd i FN, och enorma oväder i Asien och Amerika vilka sannolikt är klimatrelaterade, laddar europeiska och svenska politiker för en händelserik höst.

Debatten i söndags inför valet i Tyskland mellan Angela Merkel och Martin Schultz blev ingen underhållning, enligt bedömarna. ”Mamma Merkel” förväntas ta hem segern, vilket känns tryggt i en värld där så mycket är i gungning. Vänskapen och de täta kontakterna mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron ska vi vara tacksamma för. Relationerna mellan de båda giganterna i EU har inte alltid varit så förtroendefulla.

I Sverige har Anna Kinberg Batra deklarerat sin avgång som Moderaternas partiledare och hon efterträds med största sannolikhet av Ulf Kristersson, 54. Han är en av Sveriges mest rutinerade politiker: tidigare MUF-ordförande, kommunalråd i Strängnäs, socialförsäkringsminister och nu sitt partis ekonomisk-politiske talesman.

Ett av de stora frågetecknen är om han kan ena och leda Allians för Sverige. Fyra partier ska bli sams om ett kraftfullt program som kan få väljarnas förtroende och vinna valet om ett år.

Det handlar inte enbart om personkemi och huruvida han ska lyckas bygga ett bra team med de övriga partiledarna utan också om den politiska kursen – för moderaterna, för Alliansen, ja för hela Sverige.

Att den politiska hösten blir händelserik vågar nog de flesta sätta en bra slant på. På Liberalernas landsmöte i Västerås 17–19 november kommer partiledarstriden mellan Jan Björklund och Birgitta Olsson att definitivt avgöras. Ifall den stridbara Birgitta Olsson förlorar har hon sagt att hon lämnar politiken. I så fall mister svensk politik en progressiv profil på den icke-socialistiska kanten.

Någon vecka därefter hålls SD:s landsdagar i Norrköping 23–26 november. Är Jimmie Åkesson och hans vänner lika kaxiga då som nu när partiet är näst störst i landet i många opinionsmätningar? Jimmie Åkesson upprepade sitt krav på inflytande motsvarande partiets storlek, när han uppträdde i Agenda i SVT i söndags.

I samma program intervjuades Moderaternas tillträdande partiledare Ulf Kristersson som givetvis fick frågor om SD. Han förklarade att förhandlingar med detta parti är uteslutna. Däremot menar han att en tillträdande Alliansregering – om väljarna bestämmer sig för en sådan – ska stå för sin politik fullt ut, oavsett vem eller vilka som stödjer den i riksdagen. Kristersson öppnade även för långsiktiga uppgörelser mellan Alliansen och Socialdemokraterna i för landet viktiga politikområden.

Vem sa att politik är tråkigt?

Bo Höglander