Hembygdsföreningarna – oktober

Textstorlek:

Hembygdsföreningen Arboga Minne

 23 september – 2 november visas utställningen ”Med samma mynt – betalningsmedel genom tiderna”. Arboga Museum, Nygatan 37, Arboga. Öppet: tisdag-torsdag 13.00-16.00, lördag 11.00-14.00.

 Tisdagen den 10 oktober kl. 18.30, Stensalen, Gamla museet, Nygatan 41, Arboga. ”Kastmynt under kungliga högtider”. Föredrag av Torbjörn Sundquist från Kungliga Myntkabinettet. Entré: 50 kr (t.o.m. 15 år fri entré). Arrangör: Hembygdsföreningen Arboga minne och Studieförbundet Vuxenskolan.

Badelunda Hembygdsförening

 Tisdagen den 3 oktober kl 13.00 i Badelunda Kyrkskola. Start för hantverksgruppen. Nya och gamla deltagare hälsas välkomna! Mer information lämnas av Christina Gunnarsson 021-60 202.

▶ Lördagen den 7 oktober kl. 11.00, Café Anund. Brunch hos bröt-Anund  ”Färöarna – en utpost i Nordatlanten”. Hasse Carlsson kåserar om vår minsta kusin i Norden, sprungen ur havet och med en spännande historia. Café Anund öppnar kl. 10.30.

 Söndagen den 8 oktober kl 16.00, Badelunda kyrka. Skördegudstjänst. I samverkan med Badelunda Hembygdsförening. Efter gudstjänsten inbjuds alla till Kyrkskolan för gemensam samvaro med förtäring, underhållning och auktion på skänkta trädgårdsprodukter.

 Torsdagen den 12 oktober kl. 18.00. Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2. Föredrag: Det gudlösa folket – de postkristna svenskarna och religionen. David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, föreläser utifrån sin mycket uppmärksammade bok med samma namn som ställer många frågor. Varför tycker många att det är lite pinsamt att vara kristen? Varför upplever många att buddhismen känns sympatisk medan islam känns hotfull och skrämmande? Är svenskarna världens mest sekulariserade folk. Arrangeras av: Badelunda Hembygdsförening, Västmanlands Läns museum, Svenska Kyrkan samt Västerås Humanistiska Förbund. Fri entré.

Fläckebo hembygdsförening

 Söndagen den 1 oktober kl.11.00. Samling vid kyrkbacken för Bulljogg. Mål vid Hedens skola. Spring, jogga eller gå för en bulle och diplom. Alternativa sträckor 3 eller 8 km. Kontakt Linn 070-949 84 83. 

Harakers Hembygdsförening

 Söndagen den 15 oktober kl. 18.00 Filmkväll.

 Lördag 21 oktober kl. 11.00 – 15.00 Bygdegården. Städdagar. Ta med räfsa, vi bjuder på fika.

 Söndagen den 29 oktober kl. 18.00 Filmkväll.

Kungsåra Hembygdsförening

 Söndagen den 8 oktober kl. 14.00 Kungsåra Kyrka. Hemvändardag. Dagen inleds med gudstjänst därefter kaffe i bygdegården med trevlig samvaro. Samarrangemang med kyrkan.

Ramnäs Virsbo Hembygdsförening

 Onsdagen den 11 oktober kl. 14.00 Vi besöker den Tersmedenska herrgården.

 Onsdagen den 18 oktober kl. 18.30 Författarbesök av Aila Nord


Skerike Hembygdsförening

 Söndagen den 22 oktober kl. 14.00 i prästgården. Silvia Pettersson berättar om Villa Tallbacka, Pilbo och Villa Sundberg. Kaffe.

Skinnskattebergs Hembygdsförening

 Onsdagen den 11 oktober kl. 18.00 – 20.00, Kulturhuset Korpen. Insamling av material, minnen och berättelser till boken om Boardfabriken.

 Fredag 20 oktober 13.00 – 17.00 och lördag 21 oktober 10.00 – 14.00 System Air Expo. Fotoutställning om Skinnskattebergs Boardfabrik. I samarbete med ABF, Skinnskattebergs kommun, Västmanlands läns museum.

 Söndagen den 22 oktober kl. 15.00 Kulturhuset Korpen, Skinnskatteberg. En minnesvärd och nostalgisk afton med Carl Erik Thörn, Adorena Thörn, Per Romin och Ari Harldsson. Biljetter 150 kr säljs i hembygdsgården tisdagar 13.00-17.00.

Säby Hembygdsförening

 Onsdagen den 4 oktober kl 14.00. Trivselträff i hembygdslokalen. Vi pratar om aktuella ämnen, skrattar och dricker kaffe. Dagens tema är hösten i hembygden. Alla, även ännu icke medlemmar, är varmt välkomna.

 Onsdagen den 18 oktober kl 14.00. Trivselträff i hembygdslokalen. Vi pratar om aktuella ämnen, skrattar och dricker kaffe. Dagens tema är allhelgonafirande i hembygden. Alla, även ännu icke medlemmar, är varmt välkomna.

 Söndagen den 22 oktober kl 14.00. Höstmöte i hembygdslokalen. Program är ännu inte fastställt men kommer att skickas på mail samt finnas uppsatt på våra anslagstavlor. Kaffeservering. Alla, även ännu icke medlemmar, är varmt välkomna.

Västerås Hembygdsförening

 Onsdagen den 18 oktober, kl. 19.00, Stadsbibliotekets hörsal. Henrik Willén berättar under rubriken ”Finland 100 år – en tvåspråkig framgångssaga” om den tidigare östra rikshalvans dramatiska utveckling till nordisk välfärdsstat. Han beskriver kort den historiska utvecklingen från den svenska och ryska tiden till självständigheten. Därefter uppehåller han sig vid dagens Finland och dess relationer till Sverige.. Samarbete med Föreningen Norden och VÄSKY. Medlemmar gratis och övriga 40 kronor.