De får pris för naturupplevelser

Linn och Christian de Wilde på naturupplevelseföretaget de Wilde Outdoor är nominerade till Stora turismpriset. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

SALBOHED Christian och Linn de Wilde på naturupplevelseföretaget de Wilde Outdoor är nominerade till Stora turismpriset. De får 10  000 kronor och har chans till att tilldelas 10 0 000 kronor i december.

Nu är de Wilde outdoor i Salbohed, som erbjuder olika upplevelser i naturen, nominerade till Stora turismpriset.

Det känns jättebra. Det är en kvalitetsmärkning utåt, säger Christian de Wilde.

Fiskeguidning, tandemflygning, bumperball, kajakuthyrkning och viltsafari är några av de exempel på vad de erbjuder. De är också den största aktören på guidningar i brandområdet.

Företaget startade 2014.

– Idén kom när vi flyttade ut på landet, berättar Christian de Wilde.

Han bytte helt bana från byggbranschen och det har gått bra för företaget som även samarbetar med andra lokala aktörer.

De Wilde Outdoor har chans att vinna 100  000 kronor som delas ut den 7 december i Stockholm, i anslutning till SKL-konferensen som handlar om besöksnäringen. Priset delas ut av Tillväxtverket som är huvudman för stiftelsen kunskapsfrämjande inom turism. Priset ges till ”föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet, som bidragit till att utveckla turismen i Sverige”, skriver Tillväxtverket. I år finns 17 kandidater.Turistchefen i respektive län har möjlighet att nominera en kandidat inom sitt eget län.

– Nomineringen har skett demokratiskt. Vi har uppmanat näringslivsansvariga och folk på Facebook att föreslå kandidater, säger Henrik Wester, turismchef i Region Västmanland.

Vad tror ni om era chanser att vinna, Christian?

– Jag har kollat lite på de andra nominerade. Det beror på vad juryn tittar på. Vi är ett mer personligt och mindre företag än de andra. Men jag vet att det är mindre aktörer som har vunnit tidigare, säger Christian de Wilde.

I företaget arbetar, förutom Christian, även han hustru och dotter.

Hur mycket omsätter ni?

– Mellan 700 000 och 800 000 drygt. Vi hoppas på att nå miljonen nästa år med hjälp av den nya satsningen på skärmflygning, säger Christian de Wilde.

Sedan tidigare erbjuder de flygning med paramotor.

De Wilde Outdoor har goda omdömen bland gästerna. På webbplatsen Tripadvisor för resenärer har de fem stjärnor av fem möjliga.

Varför har ni så goda omdömen tror du?

– För att vi är ett litet företag med personlig service.

Hur mycket utländska respektive svenska gäster har ni?

– Vi har 20 procent utländska gäster och 80 procent svenska.

Cecilia Eriksson