Sevallaplöjningens vinnare har kört traktor i 60 år

Årets vinnare Dick Nilsson med sin BM 20 från 1948. Plogen från 1952 är en släpplog från Överum. Dick Nilsson har deltagit i Sevallamästerskapen i många år och förra året blev han svensk mästare i veterantraktorplöjning i SM i Uddevalla. ”Den här traktorn krånglar aldrig”, säger han. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

SEVALLA Under Sevalladagen förra helgen genomfördes de årliga Sevallamästerskapen i veterantraktorplöjning. Tävlingen är för Västmanland och Uppland kvaltävling inför SM.

Dick Nilsson från Stallarholmen, som förra året blev svensk mästare i veterantraktorplöjning blev med sin BM 20 årets vinnare med 112 poäng.

Tvåa blev Bo Johansson från Sevalla med 106 poäng och tredjeplatsen delades av Jan-Eric Johansson från Storvik och Erik Westerdahl från Irsta som fick 98 poäng var.

Dick Nilsson får nu åka till Södermanland för att än en gång delta i SM.

Har du några knep att dela med dig av?

– Se till att plogen är i riktigt bra skick så att det går att använda redskapen på det sätt det är tänkt från början Se till att sätta dig in i vad varje delmoment går ut på. Det gäller också att tänka på vad som är viktigt att visa.Vad vill domare och publik se? Och övning ger färdighet. Jag har faktiskt utvecklats och lärt mig massor genom att delta i veteranplöjnningarna här. Ska jag vara ärlig är det nästan lika tufft här i Sevalla som på SM.

Traktorn Dick Nilsson tävlar med är en Munktell från 1948.

– Jag fick köpa den till ett bra pris mot löfte gentemot de dåvarande ägarna att renovera den till ett bra skick. Det gjorde jag och jag har faktiskt visat upp resultatet för dem. Hemma på gården står 24 traktorer till och alla utom tre är faktiskt i kördugligt skick!

– Man kanske kan säga att de är en del av min pensionsförsäkring.

Dick Nilsson har skrivit en avhandling om skillnaden mellan äldre och moderna traktorer och mycket talar till de äldres fördel. Att reservdelar är svårt att få tag i är en av de få nackdelarna.

– Till en av mina traktorer fick jag leta i fyra år innan jag hittade rätt reservdelar.

Till SM får traktorn transporteras med lastbil.

– På 1940-talet gick traktorerna inte mer än tio–tjugo kilometer i timmen. Det räckte, tyckte man. Så att köra några längre sträckor på allmän väg blir det inte tal om.

Första gången Dick Nilsson körde en traktor var 1954, vid sju års ålder i samband med potatisplockningen.

– Jag fick tänka efter ett tag vilket år det var. Men det var ett rätt stort ögonblick och själva händelsen minns jag som igår. Tiden går fort när man har roligt.

Lisa Parland