Vad är det för fel på Gävle?

Textstorlek:

Slut på semestern och tillbaka i selen. Men även om jag varit ledig har jag så klart följt nyhets-flödet via radio och tv. Och det som etsat sig fast mest hos mig var nyheten om att statliga myndigheter skall flytta ut från Stockholm till mindre orter i landet. Men regeringen valde inte orter som Himmeta eller Skinnskatteberg utan lite större städer. Orter som valdes är Katrineholm, Luleå, Göteborg, Växjö, Gävle, Visby och Östersund. Ingen ort i Västmanland således.

Och så klart inga mindre orter som verkligen skulle behöva nya arbetstillfällen. Varför kunde inte Myndigheten för kulturanalys ha hamnat i Virsbo? Polarforskningssekretariatet hade suttit som en smäck i Näverkärret. Eller varför inte Tillväxtverket i Salbohed? Syftet med att flytta myndigheterna är att öka den statliga närvaron i landet. Men vilket liv det blev. Ledarskribenter ojade sig, oppositionen ojade sig, ja, hela etablissemanget ojade sig.

Det är inte utan att man undrar om alla som ojade sig har släktingar eller vänner som nu måste lämna drömmarnas stad Stockholm. Hemska tanke. Det var tårdrypande krönikor och debattartiklar om alla stackare som nu skulle ryckas upp med rötterna och hamna i Luleå eller i Växjö.
I proportion till dem som rycks upp från krigen i Syrien och Irak ter sig upphetsningen lite futtig.

Det kan ju vara bra med luftombyte vilket jag provat ett antal gånger. Och tänk vad många bostäder som lösgörs om de som jobbar på myndigheterna flyttar med. I januari presenterade ju Landsbygdskommitén ett förslag om att 10 000 statliga jobb skall flyttas från Stockholmsregionen. Och jag kan lugna alla som ”drabbas”. Det går att åka vilse även i en mindre stad.

Ett av de statliga verken som skall flytta är delar av ESF-rådet vilket hamnar i Gävle. Gävle som den lilla vita hunden, den bättre hälften och jag besökte under några dagar. Jag skulle inte ha något emot att flytta dit – vilken vacker stad. Hela innerstaden påminner om Östermalm i Stockholm med hus från förrförra sekelskiftet. Släppte man ned en stockholmare här skulle denna inte kunna gissa i vilken av de två städerna han eller hon befann sig i.

Och det visste inte vi heller. En dag skulle vi besöka Järnvägsmuseet vilket också är statligt. Det är ett måste då man är i Gävle. Men att hitta dit gick inte som på räls direkt. Det var dåligt skyltat, minst sagt. Men vi lärde oss snart vilka gator vi redan åkt på då mycket verkade välbekant efter några rundor. Med med hjälp av en vänlig gävlebo löste det sig till slut.

Hur man skall hitta till ESF-rådet då det flyttat till Gävle vete gudarna. ESF-rådet finansierar projekt som arbetar med kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser.

Så när man letar efter myndigheten i Gävle kan man verkligen bli sysselsatt. Kanske man kan få det finansierat.