Världens mäktigaste kvinna

Textstorlek:

I skuggan av det tyska valet där drygt 60 miljoner väljare kunnat gå till val och där Alternativ för Tyskland (AfD) blivit tredje största parti, ska nationalsocialister demonstrera i Göteborg under pågående bokmässa.

Tysklands öde är Europas. Inte bara där utan i flera länder går högerorienterade, populistiska och nationalistiska partier framåt. Mot bakgrund av mörka kapitel i den tyska historien inger det oro att ett parti som AfD fått plats i parlamentet.

I Sverige demonstrerar nazister på gatorna. De är tack och lov ytterst få, kanske några hundratal, men syns och hörs och får oproportionerligt utrymme i media. Så är även fallet med extremister på den andra politiska kanten. Få men högljudda element kan åstadkomma mycket oväsen och förstörelse. Ytterligheterna möts, på gatan liksom i synen på våld som ett legitimt politiskt medel. De måste stoppas – men med argument och demokratiska metoder.

Symbolvärdet är starkt i att en politisk rörelse som anordnade bokbål i 30-talets Tyskland vill demonstrera under pågående bokmässa. Förvaltningsrättens beslut att flytta demonstrationens samlingsplats längre bort från området för bokmässan, samt att ändra färdvägen så att synagogan inte passeras som först var tänkt, är välkommet.

Det är lätt att med facit i hand dra paralleller till 30-talet när man betraktar dagens europeiska utveckling, inte minst i Tyskland och Sverige. Och visst finns det skrämmande likheter. Men utvecklingen är inte ödesbestämd. Det är vi och miljoner andra som tillsammans skapar framtiden. Alarmism, negativism och rädsla är inga bra värden när vi ska kämpa för demokrati, frihet och människovärde.

Förbjud, ropar vissa och pekar på nazisterna. Åsikter och sammanslutningar kan dock inte förbjudas i ett fritt samhälle. Rätten att tycka och uttrycka sig är en av grundpelarna i rättsstaten. Våldsutövande och terror är däremot kriminellt och ska beivras med emfas av rättsvårdande instanser. Oavsett om våldet bär höger- eller vänsterstämpel.

Demokrati och frihet måste ständigt erövras. Både det tyska och det svenska folkstyret står på stabil grund. I princip tar 99,9 procent av svenskarna avstånd från nationalsocialism och förkastar även politisk och religiös fanatism.

I Tyskland får Angela Merkel, vars parti CDU gick tillbaka men ändå är störst i Förbundsdagen, nu en grannlaga uppgift i att bilda regering utan socialdemokratiska SPD, som efter sitt bakslag väljer oppositionsrollen.

Mutti Merkel är nu världens mäktigaste kvinna och får styra i ytterligare fyra år. Hon står stabilt med bägge fötterna i mitten och det borgar för en politik som kan hålla ytterkantspartier till höger och vänster i schack.

Så bör också Sverige lägga upp taktiken mot flankerna. Det är i mitten den stora majoriteten väljare finns och det är mittenpolitik de vill se.

Bo Höglander