Att få andras post kan ställa till det

Textstorlek:

I förra veckan släpptes nyheten om att postutdelningen skall bli effektivare. Regeringen har nämligen bestämt att PostNord skall få två dagar på sig att dela ut 95 procent av posten. Tidigare gällde 85 procent för en dag. Och allt skylls på att mängden brev minskar i takt med den digitala utvecklingen.

Förlåt om jag verkar dum, men, om antalet försändelser minskar torde det väl bli mer tid till att hinna med att dela ut posten? Kanske rent av till 100 procent?

Och tänk om posten till och med skulle hamna i rätt brevlåda? Häromdagen fick vi hem fackförbundstidningen Dagens arbete vilken skulle till en helt annan adress. Jag vet inte vem adressaten är även om personen ifråga bor i en grannby. Varför tidningen hamnat i vår brevlåda är en gåta – varken adress eller namn ens påminde om vårat. Jag tog i alla fall med tidningen dagen efter, i fredags, och lade den i en gul brevlåda i grannkommunen. Eftersom det var fredag så håller inte ens 95 procent på två dagar. Redan här sprack planerna på en bättre postutdelning.

För adressaten blev det 0 procents utdelning då tidningen dröjde i fyra dagar. Om den nu hamnade rätt på måndagen vill säga.

Och det är inte första gången det händer. Av och till får man posta iväg andras post som hamnat i vår brevlåda. Å andra sidan kan det vara intressant att se vem som får brev ifrån Kronofogden eller ifrån polismyndigheten. Fast om man tänker efter så kan det antagligen också hända att vår post hamnar fel. Men det får vi väl aldrig veta.

Ibland, då jag vetat vilken adress posten egentligen skall till, har jag helt enkelt åkt förbi och lagt försändelsen i rätt låda. Tänk vad förvånad den personen måste bli då den fått post två gånger den dagen från PostNord. Kanske han eller hon tänker att servicen fått ett uppsving fast det egentligen är precis lika uselt som vanligt.

Men man kan ju ha tur också om man får fel post. Det händer ju att skumma personer tittar i brevlådor för att stjäla post och på så sätt komma över privata uppgifter. Förhoppningsvis har man fått en annan persons post den dagen vilken blir den som drabbas. Det är så klart inget jag hoppas på men förhoppningsvis läser någon oärlig person detta och tänker att om posten är i fel brevlåda så vet de ju inte vem de lurar. Inte ens tjuven kan lita på posten.

Men det är klart. Är det en liga från baltikum kan de ju inte veta hur posten fungerar i detta land. Tänk vad förvirrande det hela måste vara då de kontrollerar namn och adress och ingenting stämmer med gps:en.

En sak slår dock aldrig fel. Är det någon därute som inte fått en räkning i tid? Där verkar utdelningen vara 100-procentig. Dessutom verkar dessa försändelser alltid hamna i rätt brevlåda vilket väl ändå får ses som tur. För även om de som skickar räkningar vet hur falerande utdelning av post kan vara skulle de nog inte godkänna en ursäkt om att posten inte är 95-procentig.

Det är 100 procent säkert!