Boende för äldre planeras

Skiss på hur ett trygghetsboende i Ransta skulle kunna se ut. Foto: Riksbyggen
Textstorlek:

RANSTA Intresset för att bygga ett nytt trygghetsboende i Ransta utanför Sala är stort bland invånarna och hos Sala kommun. Det finns nu en skiss på en tänkt plats och på hur ett nytt äldreboende skulle kunna se ut.

I villasamhället Ransta efterfrågar allt fler äldre ett lättskött, bekvämt boende.

Under hösten 2016 bjöds Riksbyggen in av PRO i Ransta för att presentera sitt koncept med kooperativ Hyresrättsförening för äldre. Ett 60-tal personer kom till mötet.

– Vi bedömer att intresset är stort. Men vi ska även göra en undersökning genom att gå ut med enkäter, berättar Mats Engström som är föreningssamordnare på Riksbyggen.

Hur vanligt är det att man bygger trygghetsboenden på landsbygden?

– Det blir mer och mer vanligt. I 20 år har vi jobbat med vård och omsorgsboenden, men för att bo där behöver man biståndsprövning. Det blir ju allt fler pensionärer och de är väldigt pigga nu för tiden, säger Mats Engström.

Ett trygghetsboende kan även byggas om i framtiden till ett vård- och omsorgsboende, förklarar Mats Engström.

Men i nuläget är det aktuellt med ett trygghetsboende, som alltså är ett boende för äldre som är för friska för äldreboende men som vill ha mer trygghet och social samvaro.

– Många vill bo kvar i Ransta men det finns inga lämpliga bostäder. Vi har nu kommit så långt i våra diskussioner med kommunen att det finns både en tänkt plats och en skiss på hur ett nytt äldreboende skulle kunna se ut.

Vart är planen att trygghetsboendet ska ligga?

– Nere vi affären. Kommunen äger mark där som arrenderas ut i nuläget. Men vi hoppas att de ska komma överens, säger Mats Engström som själv bor i Ransta.

Hur stort är planen att boendet ska bli?

– Det måste vara minst 25 lägenheter för att det ska bli ekonomi i det. Ju mindre lägenheter, desto fler kan det bli. Intresset för mindre lägenheter är större, två- till trerumslägenheter som är max 70 kvadratmeter stora, säger Mats Engström.

Med ett trygghetsboende skulle villor kunna bli lediga åt barnfamiljer nu när ny skola, förskola och idrottshall byggs på orten.

Ransta ligger nära både Västerås och Sala tätort och har även möjlighet till tågförbindelser.

Har ni någon plan för när trygghetsboendet kan stå klart?

– Nej, det hänger på vad kommunen beslutar och när. Marken är inte planlagd och det tar minst ett år. Och överklaganden får man räkna med nu för tiden.

Cecilia Eriksson