Medaljregn för länets ull

Med på bilden är två av länets tre vinnare. Nummer fem från höger är Mia Höglund, från Backa i Sala och nummer tre från höger är Margau Wohlfart Leijdström från Haraker i Västerås. Båda vann guld i olika klasser. Foto: Pressbild
Textstorlek:

LÄNET Västmanlands bidrag i Ull-SM vann stort nyligen. Fem medaljer togs hem av fårägare i länet. ”Det är roligt, Västmanland är ju inte känt som ett får-län”, säger Margau Wohlfart Leijdström från Haraker i Skultuna som bland annat vann guld.

Inte mindre än fem medaljer togs hem av tre medlemmar från Västmanlands läns fåravelsförening under Ull- och spinn SM i Dala-Floda, i Dalarna, nyligen.

Margau Wohlfart Leijdström har deltagit i tävlingen tidigare, men det var första gången som hon vann. Och det blev fina vinster – guld i klassen Lantras, men även brons för en annan täckfäll i Lantras Finull.

Margau skaffade får för 30 år sedan.

– Jag började med fåren för att få tag i bra ull att jobba med. Jag har finull och ryafår som jag korsar, säger hon.

Vad kännetecknar en bra ull?

– Den är jämn över hela fällen och måste ha en mjukhet. Den ska inte ha märghår, det vill säga döda hår som är stickiga och vassa, berättar hon.

I juryn fanns Barbro Nord, mångårig lammmönstrare i sitt arbete som lantmästare, Sonia Bush på Wålstedts Textilverkstad AB, Allan Waller, som forskat på får och ull ända ned till cellnivå sedan flera decennier och Malin Svensson, handspinnare med hemslöjdskonslentutbildning i grunden. Vinsten bestod av diplom och medalj.

Vad betyder det för dig att ha vunnit?

– Det är roligt, det visar att jag lyckats få fram bra ull och att jag tänkt rätt. Det betyder också att man får bra pris för sin ull. Tyvärr har ull inte så högt värde, säger hon.

Margau tycker att vi borde ta bättre hand om ullen i Sverige.

– Man kan göra väldigt mycket med ull, men den uppskattas inte idag. Jag tror det beror på att många tycker det är svårt att tvätta den. Men man behöver bara hänga ut ullplagget i friska luften så tvättas det i duggregnet, säger hon.

De andra vinnarna från Västmanland är: Titti Strömne från Koby i Fjärdhundra som vann guld i klassen Lantras Finull på tackan Karin. Hon vann även Folkets val fjärran, som baseras på röster på Facebook.

I klassen Lantras Päls tog Mia Höglund från Backa i Sala guld.

Totalt tävlades det i sex olika klasser med 56 olika fällar.

Bakom tävlingen står Wålstedts Textilverkstad tillsammans med Kia Gabrielson-Beer som arbetar professionellt med klassificiering av ull i Norge.

– Det är fjärde året som tävlingen arrangerades. Vi startade den för vi tyckte att fårägarna skulle bry sig om ullen lite mer, säger Sonia Bush på Wålstedts Textilverkstad.

Hon berättar vidare att intresset för tävlingen har ökat.