Ny säker busshållplats

Busshållplatsen vid Hyttvägen ligger vackert vid Nedre Vättern, så pass vackert att Skinnskattebergsbon Torgny Birgersson tycker att det är ”Sveriges snyggaste busshållplats.” Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

SKINNSKATTEBERG Många resenärer reagerade på den farliga hållplatsen på Hyttvägen längs med länsväg 233 i Skinnskatteberg. Nu, flera år senare, finns en säkrare busshållplats på Hyttvägen.

En av dem som reagerade på den farliga hållplatsen var Torgny Birgersson. Han kontaktade vid upprepade tillfällen VL, kommunen och Trafikverket på grund av sin oro.

– Jag har stridit under tre år. Men i tio år har jag upprörts över hållplatsen när jag sett ungar sitta i snödrivor och grus, säger han.

Den tidigare hållplatsen bestod endast av en stolpe med en VL-markering. Passagerarna fick stå vid vägkanten i alla väder medan personbilar och en hel del tung trafik passerade.

– Det är timmerbilar och flisbilar som åker på vägen. Bussen stannade mitt på vägen och de körde om. Snöslask stänkte på dem som fanns vid vägkanten, säger Torgny Birgersson.

– Jag tänkte att så här kan det ju inte fortsätta för en dag blir någon överkörd, fortsätter Torgny.

I kontakt med VL, kommunen och Trafikverket fick han ett svar:

– Jag fick till svar att det kostar mycket pengar. Men jag gav mig inte, säger han.

Nyligen har Trafikverket låtit bygga en busskur på Hyttvägen, med en ficka som bussen kan köra in i när resenärerna ska stiga av- eller på bussen.

– Det har blivit fint som sjutton nu, utbrister en mycket nöjd Torgny Birgersson som följt arbetet under dess gång.

Torgny ger högt betyg till busshållplatsen på Hyttvägen.

– Det är Sveriges snyggaste busshållplats. Jag har gått ut och sagt det (i P4 Västmanland reds.anm.) och ingen annan har sagt något annat, säger han glatt.

– När man sitter i busskuren kan man se soluppgången över sjön, fortsätter Torgny.

Men Torgny åker inte buss själv.

– Jag har aldrig åkt buss i mitt liv. Ändå har jag lagt näsan i blöt, det är ganska konstigt, skrattar han.

Att det tagit några år innan busshållplatsen kom till är han inte förvånad över.

– Jag hade räknat med att det skulle ta tid. Jag trodde aldrig att de skulle bygga den, säger han.

Han anser att det tidigare inte satsats något i Skinnskatteberg, till förmån för Västerås.

– Nu fick vi några miljoner hit. Det är bara att ta av mössan och bocka, säger Torgny.

Det har dessutom byggts fler busshållplatser längs väg 233, närmare bestämt 6 busshållsplatser, varav 4 mer utförligt vid utfarterna Folkhögskolan, Hyttvägen och Borntorpet. Dessa ligger inom en sträcka av en kilometer. Trafikverket i samarbete med Skinnskattebergs kommun och Kollektivtrafikmyndigheten valde nu att prioritera busshållplatserna som började byggas i juli och stod färdiga i oktober. Kostnaden för busshållplatserna var 2,5 miljoner, enligt uppgift från Trafikverkets planerare Anna Kero.

Tommy Levinsson (S) ordförande i Kollektivtrafikmyndigheten i Västmanland, berättar varför busshållplatserna byggdes.

– Det fanns en gammal utredning på dess standard och vi började diskutera det med Trafikverket för ungefär två år sedan, säger han.

Har det någon betydelse att resenärerna eller ortsborna hör av sig med sina synpunkter för att arbetet ska bli av?

– Det är alltid bra med synpunkter. Vi tittade på resefrekvensen. Men även på trafiksäkerheten, som var låg, säger Tommy Levinsson.

Just nu pågår ett arbete där Kollektivtrafikmyndigheten ser över standarden på länets samtliga busshållplatser, berättar Tommy Levinsson.

– Det arbetet ska bli klart i år, säger han.

Cecilia Eriksson