Landsbygdspartiet som hoppas på framgångar

Lars Mattsson, LPo Västmanland och Monica Björsell, LPo Svenljunga kommun. Foto: Privat
Textstorlek:

LÄNET/STJÄRNVIK Ett medlemsmöte för Landsbygdspartiet oberoende, LPo, Västmanland hölls nyligen i Stjärnviks bygdegård i Skinnskattebergs kommun. Monica Björsell från Landsbygdspartiet oberoende i Svenljunga berättade om hur de nått framgångar på kort tid. Nu hoppas LPo Västmanland kunna nå samma framgångar.

Landsbygdspartiet oberoende Västmanland bjöd in Monica Björsell för att inspireras av de framgångar som landsbygdspartiet haft i Svenljunga.

– De stångas med samma typ av problem, som exempelvis skolskjutsar, säger Monica Björsell, ordförande i Landsbygdspartiet oberoende, LPo i Svenljunga kommun.

Monica hoppade av Centerpartiet innan valet 2014, tillsammans med flera andra personer, och på 6 månader fick de 5 mandat. De kom i majoritet med (S) och (L) och lyckades då bland annat riva upp ett beslut som handlade om att lägga ned en landsbygdsskola.

– Det första året gick bra, men sedan ville sossarna att vi skulle rätta oss efter dem och då valde vi att lämna. Vi har jobbat oss igenom våra frågor i andra konstellationer, berättar Monica Björsell.

Landsbygdspartiet oberoende har funnits sedan början av 2000-talet. Men sedan 2014 har de vuxit.

– På lokal nivå arbetar vi just nu med att diskutera en ny skolplan för att få behålla skolor och skolskjutsar och boende på landsbygden. På riksnivå handlar det om Swexit, att lämna EU.

Monica talar om hur viktigt det är att vara lyhörd för folket.

– Vi använder öronen. Det upplever vi att många politiker har slutat att göra, säger hon

Hon framhäver att det är viktigt att ha politiken nära folkets upplevelser och att dessa upplevelser kan vara olika på bara ett par mils avstånd.

Lars Mattsson, ordförande för LPo Västmanland anser att det är svårt att få folk att engagera sig. Det känner Monica igen.

– Oh ja, så är det. Folk vill göra mycket och har mycket åsikter, men det räcker inte. Vi var 100 medlemmar 2014, det har minskat och nu är vi 60 i Svenljunga. 10 av dem är jätteengagerade, men vi brukar prata om det ibland att det är så i alla partier. Det är ett hot mot den svenska demokratin.

En anledning är att folk har fullt upp med sitt eget. Monica är politiker på deltid och driver även en egen ridskola. Men engagemanget i politiken ger energi.

– Jag åker 40 mil till Västmanland och de är intresserade av vad jag gör. Det ger energi. Jag har gjort så gott jag kan och bidrar till samhällsstrukturen.

Till valet hoppas hon att partiet på riksnivå når fyra procentsspärren.

Cecilia Eriksson