Sandra kan bli svensk mästare

Västeråsaren Sandra Lindbom är en av finalisterna i Mack-SM. Den 9 november blir det skarpt läge i tävlingen mot de övriga sju finalisterna. Sandras macka Local hero har lokala ingredienser. Foto: Pressbild
Textstorlek:

VÄSTERÅS/LANDET Sandra Lindbom, som arbetar på Kopparlundens bageri i Västerås, har chansen att bli svensk mästare i Mack-SM 2017. Hennes macka Local hero innehåller ingredienser från lokala bönder.

Nu ska Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka koras. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

De åtta finalisterna från hela landet tävlar i Mack-SM på Sthlm Food & Wine i Stockholm den 9 november.

Kanske blir det 35-åriga Sandra Lindbom, som arbetar som kock på Kopparlundens bageri i Västerås, som tar hem segern med sin macka Local hero. Basen i mackan är ett honungsbröd med rostade hasselnötter i. Brödet toppas med äppel-coleslaw, friterad krispig grönkål, picklade hallon och blåmögelost.

–  Det var min chef som tyckte att jag skulle anmäla mig till tävlingen, berättar Sandra Lindbom.

Hon skickade in receptet på sin macka, Local hero, som föll juryn i smaken.

Varför har din macka fått namnet Local hero?

–  Namnet speglar mackan. Jag ville använda så mycket ingredienser från trakten som möjligt och det har jag gjort, säger Sandra Lindbom.

–  Jag började tänka på vad vi hade i närheten och vad jag kunde använda. Jag tänkte först på ingredienserna och sedan på brödet. Det är surdeg, det är främst det vi jobbar med i bageriet, fortsätter Sandra.

Äpplena levereras från Köpings musteri, grönkål från Kärrbo Prästgård utanför Västerås, ost från Wernergårdens mejeri i Norberg och hallon från Hallonparken i Enköping.

Sandra har fått en glimt av de övriga deltagarnas bidrag.

–  Det är en tuff konkurrens, de är duktiga, säger hon.

Juryn bedömer inte enbart smaken, utan även utseendet, nivån av nyskapande och ekonomin, Mackan ska kunna inspirera branschen och kunna säljas på ett konditori eller bageri. Under finalen ska de tävlande skapa 20 mackor på bara 45 minuter.

Vad tror du om dina chanser?

–  Jag tror att utmaningen handlar om tiden i tävlingen. Det är olika moment, säger hon.

Vad skulle det betyda för dig att vinna?

–  Det skulle betyda mycket, både för mig personligen och för bageriet. Det är en personlig erfarenhet som är bra för mitt CV.

Local hero har serverats i Kopparlundens bageri och kommer att serveras där vissa dagar.

–  Vi kommer att lägga ut det på bageriets Facebook-sida, säger Sandra Lindbom.

I juryn för Mack-SM sitter Nina Johansson från Ninas konditori, Frida Lundh som vann Mack-SM förra året, Jesper Långström som är utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer, Gabriella Strömberg på KåKå och Anna K Sjögren som är kostvetare och frilansskribent.