Andreas – en prepper

Andreas Karlsson har byggt upp ett lager med förnödenheter som ska räcka i ett år för två personer vid en kris. Han är en så kallad prepper och driver bloggen Urvaken där han delar med sig av sin kunskap till andra. Foto: Privat
Textstorlek:

​Om en kris inträffar är Andreas Karlsson beredd. Under flera år har han förberett sig med att bygga upp ett lager av förnödenheter som ska räcka i ett år till två personer. Den före detta västmanlänningen är en så kallad prepper och han driver bloggen ”Urvaken” där han delar med sig av sin kunskap.

När undertecknad når Andreas Karlsson på telefon är han på väg till Norrland. För ett och ett halvt år sedan köpte han en stuga i Norrland som ska vara en tillflyktsplats om en kris inträffar. Där har han byggt upp ett lager med förnödenheter med bland annat livsmedel, hygienartiklar, kläder och mediciner som ska räcka till honom och hans son i ett år.

– Jag är på väg dit med 30 kilo ris, 8 kilo salt, 8 kilo socker och en handvevad tvättmaskin, säger Andreas Karlsson.

Andreas har tidigare bott i Kungsör och Arboga. Men sedan i somras bor han norr om Dalälven där han jobbar som IT-konsult. På fritiden förbereder han sig för kris, så kallad prepping.

– Jag gillar inte ordet. Begreppet har fått en dålig stämpel genom tv-serier från USA med en galning som bor i en bunker. Men det finns inget bättre ord för det. Det handlar om att förbereda sig inför små och stora katastrofer. Det kan handla om allt från att man blir arbetslös till att tredje världskriget bryter ut, säger Andreas.

Det var 2005–06 och i samband med finanskrisen som han började med prepping.

– Jag är intresserad av makroekonomi och hur världsekonomin fungerar. Det var den eviga tillväxtens tid. Jag tyckte det var märkligt då ekonomin ofta går i cykler. En del ”domedagsekonomer” sa att det skulle gå åt helskotta till slut. Bästa sättet var att skydda sina tillgångar och att säkra upp med vatten och mat, säger Andreas.

Andreas lyssnade till dem.

– Det började med att jag köpte ädelmetaller. Men jag började i fel ände, med de stora grejerna, säger han.

Preppers i Sverige tros vara få.

– Det finns ingen organisation med preppers. Uppskattningsvis är vi 1–2 procent i Sverige. 2014, då Ryssland kom i krig, exploderade antalet preppers i Sverige, säger Andreas.

De flesta kontakter med andra Preppers har han via nätet, ibland har de träffats och utbytt idéer med varandra.

– Alla har olika specialiteter. Vissa är duktiga på att odla, en del är duktiga på jakt, en del på elektronik, säger Andreas.

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vill att alla ska se till att kunna tillgodose sitt behov av mat, vatten, värme och kunna ta del av information i minst 72 timmar i fall en kris
inträffar i samhället. Men en undersökning som kom i våras visade att långt ifrån alla är förberedda.

– Vad händer den 73:e timmen? I Tyskland rekommenderar de två veckor. Ju mer förberedda människor är, desto mindre belastning blir det på ett samhälle vid en kris. Självförsörjningsgraden av livsmedel är under 50 procent i vårt samhälle. Antingen måste vi ställa om vårt samhälle eller så får man lägga ansvaret helt på medborgarna, men då får man vara tydlig med det, fortsätter Andreas.

Vad får du för reaktioner på att du är en Prepper?

– Många andra preppers får ofta negativa reaktioner, men det har jag aldrig stött på. Jag upplever överlag att det är positiva reaktioner, att många är nyfikna och undrar vad jag tror kan hända.

Vad tror du kan hända då?

– Jag tror att allt kan hända, men hoppas att ingenting händer. Jag kan inte påverka om det blir en storm eller om det blir ett tredje världskrig, att det blir en ekonomisk kollaps, att jag blir sjuk eller arbetslös. Men jag kan förbereda mig på att det kan hända, säger Andreas.

Förlitar sig folk för mycket på samhället?

– Ja, alla dagar i veckan. Det är inte konstigt att det är så, men jag önskar att de inte förlitade sig blint på samhällets resurser. Det räcker med en liten ansträngning utöver det vanliga för att resurserna inte ska räcka till. Vi är fredsskadade och invaggade i en falsk trygghet. Det är lätt att lasta politiker, men det är mycket ens eget engaemang och ens egen säkerhet det handlar om, säger Andreas.

Under fyra år har han drivit bloggen ”Urvaken”.

– Egentligen hade jag inte tänkt att skriva om bara prepping. Men jag såg att intresset för det var stort, säger han.

Hur mycket tänker du på prepping?

– Från början gick all tid åt till det. Jag blev uppslukad av det och det var inte sunt. Men efter ett tag blev det en naturlig del av livet, en livsstil, säger han.

I Norrland har han en egen brunn för vattenförsörjningen och det finns möjlighet att odla och han kan bedriva jakt på marken. Stugan är fullt beboelig. Han kan sticka dit när som helst, vid en kris. Men det är svårt att avgöra när man ska bryta upp.

– Jag har funderat över det. Det är det svåraste att avgöra när det är så pass allvarligt att man ska packa ihop och dra. Det är något som alla preppers brottas med, säger han.