Att byta adress är en utmaning

Textstorlek:

Nu när vi blandar vårt språk med engelskan kan det bli lite konstigt ibland. Jag stannade en dag till vid det stora matvaruhuset på Erikslund i Västerås. Där stod en ambullerande däckverkstad med ett gigantiskt uppblåst hjul tronande högst upp på det tillfälligt uppslagna tältet, det vill säga verkstaden. Att däcksidorna var röda var konstigt i sig. Men det var inte det som fångade min uppmärksamhet utan det var ordet däckbyte. Jag hade precis talat med Telia om att flytta bredbandet till vår nya adress och då talades det om megabyte vilket uttalas megabajt. Det fick mig att fundera över vad en engelstalande person tror att man gör under det uppblåsta däcket. Vad betyder däckbyte om man uttalar det på engelska. Däckbajt, vad är det?

Men det var inte veckans största fråga att fundera över. Nej, det var proceduren med att göra adressändring. Glad i hågen satte jag mig vid datorn för att logga in med mitt bank-id på Skatteverkets hemsida – en sak jag aldrig gjort tidigare. Jag har bara använt kortet i dosan där man utför bankärenden. Nu fick jag ett meddelande på skärmen som talade om att operivsystemet i datorn är för gammalt. Vadå, måste jag köpa en ny dator eller ett modernare opretivsystem för att kunna byta adress? Det verkar ju inte riktigt klokt.

För det är nämligen så vist ordnat att man inte kan adressändra med en person i telefonen. Nej, en mekanisk röst hänvisar till bank-id. ”Gör det enkelt och smidigt genom bank-id”, fick jag veta. Jo, pyttsan. Jag ringde bankens support för att höra om det gick att ordna på något annat sätt men de hänvisade till skatteverkets support. Jag ringde upp och fick veta att väntetiden skulle uppgå till 35 minuter vilket nästan stämde på minuten.

En vänlig flicka försökte lotsa mig fram genom ettor och nollor men vi gick till slut bet. I displayen på dosan skulle tre svarta rutor uppenbara sig om man fått kontakt men den visade bara två hur vi än höll på. Minuterna gick, timmarna gick. Ja, snart en stor del av dagen. Jag tänkte att jag försöker lura myndigheten genom att ange ett helt annat ärende för att få prata med en människa. Sade jag adressändring eller flytt sade bara den mekaniska rösten: ”Gör adressändring enkelt genom att…”. Ja, ni förstår.

Min plan lyckades och en livs levande människa svarade. Men mantrat upprepades med bank-id. Så, helt plötsligt sade tjänstemannen att man kan knappa in en kod på en blankett på hemsidan. Jag provade, och vips, där fanns en blankett att fylla i för adressändring. Vilken lättnad men nu är det ju så att denna blankett skall skickas in medels gammal hederlig post och hur den fungerar i dag har man ju inte direkt någon bra erfarenhet av. Det visar sig väl om vi plötsligt får post i den nya brevlådan. För någon router till bredbandet som skickades per post för tre veckor sedan har vi ännu inte sett röken av.