Byn som vill till Dalarna

Kent Lindström och Bjurforsborna vill byta Norberg mot Avesta. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

BJURFORS ​Vi har tidigare skrivit om byn Bjurfors i Norbergs kommun som hellre vill höra till Avesta kommun. De är välkomna till Avesta men Norberg säger nej. Nu sätter byn sitt sista hopp till regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi, till vilken de nu skrivit ett brev.

Byn Bjurfors ligger bara tre kilometer från centrala Avesta i södra Dalarna men har en och en halv mil till Norberg. Det är närmare till allt i Avesta medan de för exempelvis sjukvård är hänvisade till Köping och Västerås.

Frågan är gammal och väcktes redan på 1970-talet. För snart ett och ett halvt år sedan skickade Bjurfors samfällighet in en ansökan om att få ansluta sig till Avesta kommun.

– I Avesta är vi välkomna men från Norbergs håll har vi inte hört ett ljud. Vi har resonerat fram och tillbaka i samfälligheten och kommit fram till att vi gör en skrivelse till regeringen. Norbergs kommun har visserligen varit här och diskuterat men sedan dess har vi inte hört ett ljud, berättar Kent Lindström, ordförande i sam-
fälligheten.

Dessutom har representanter för kommunen varit i byn och fått information om byns synpunkter men byborna har inte hört ett ljud efteråt. Ett av problemen som byborna ser det är att Norbergs kommun vill dra avlopp till byn vilket skulle bli stora kostnader för de boende.

– Avloppen i elva hus dömdes ut av kommunen för fyra år sedan. Men vi sade att vi kunde lösa det själva men det tyckte inte Bygg och miljö. De skall tvinga oss till detta och priset på en anslutning varierar beroende på hur stor tomt man har – det kan kosta allt mellan 150 000 kronor och en halv miljon, uppger Kent Lindström.

– Peter Eriksson i Miljöpartiet har tillsatt en utredning om detta vilket är bra. Han menar att där det går att lösa med ett enskilt avlopp skall man få göra det. Två har gjort så här i byn, nu skall de inte få ha det kvar.

Nu hoppas alltså samfällig-
heten på civilministern. Men några större förhoppningar har de inte.

– Men jag hoppas att han förstår våra problem. Till Avesta har vi närmare till barnomsorg, barnavårdscentralen, skola och sjukvård. Ja, allt. Och återbruk är också viktigt. Vi skall åka till Norberg fast det är närmare till Avesta. Men vi åker i alla fall till Avesta.

Kommunalrådet i Norberg, Johanna Odö (S), säger dock att man försöker titta på ett samarbete och lösningar.

– Vi kan inte göra något åt geografin. Den största svårigheten är skolskjuts till Avesta, men det är för nära så där får de inte det. Till Norberg finns det skolskjuts. Och det har varit ett generationsskifte i Bjurfors där många barnfamiljer flyttat in.

Odö gör samma bedömning med avloppet, det spelar ingen roll vilken kommun de bor i då kommunerna delar på Miljö och bygg.

– Det kommer att bli aktuellt med kommunalt avlopp oavsett vilken kommun det är. Detsamma gäller kommunalt vatten vilket byborna har synpunkter på. Men de som vill ha kommunalt vatten hörs inte, påpekar Johanna Odö.

– Jag tror på en dialog men om deras önskan om att bli Avestabor bara beror på närheten blir det svårt.