Byter glesbygd mot storstad

Textstorlek:

​POLITIK Nu byter Skinnskattebergsbon Sven-Erik Österberg Norrbotten mot Stockholm.
I Norrbotten har han varit landshövding sedan år 2012. Under hösten utsågs dock Thomas Bodström till landshövding i Stockholm men utnämningen drogs tillbaka efter kritik rörande hans agerande som styrelsemedlem i det skandalomsusade pensionsbolaget Allra.

Nu blir det alltså Sven-Erik Österberg som efterträder Chris Heister vars förordnande går ut den 31 augusti.

Sven-Erik Österberg, född 1955, satt i riksdagen för Socialdemokraterna under perioden 1994 till 2012. Under åren 2004–2006 var han biträdande finansminister. I riksdagen var han ordförande i arbetsmarknadsutskottet, ordförande i finansutskottet och gruppledare för Socialdemokraterna.

Enligt Norrländska socialdemokraten hade Österberg tänkt kröna sin långa karriär med uppdraget som landshövding i Norrbotten.

Senast i våras förde han en dialog med regeringen om ett förlängt förordnande. Nu har han alltså tackat ja till jobbet i Stockholm. Han säger till tidningen att han trivts otroligt bra och lärt sig oerhört mycket.

Jan Å Johansson