De flyttade från Stockholm till Riddarhyttan

I snart ett år har Therese och Jonas Landolsi bott på Lienshyttans herrgård. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

RIDDARHYTTAN För snart ett år sedan flyttade Jonas och Therese Landolsi från Götgatan i Stockholm till Riddarhyttan i Skinnskattebergs kommun. Från 85 kvadratmeter till 500 i Lienshyttans herrgård. Från storstaden till Västmanlands minsta kommun – i huset i Stockholm bor lika mycket folk som i hela Riddarhyttan. Men det finns en anledning till flytten och det är verksamheten de bedriver – bushcraft.

Företaget de driver, Jonas Vildmarks Bushcraftcenter, lämpar sig bättre på plats nära naturen vilken de nu funnit i Riddarhyttan. Men de har också ett hus i Gottröra i Uppland där de bedrivit verksamheten med hållbarhetstänkande i samklang med naturen, överlevnad, jägarexamen och eggverktyg. Det vill säga kunskap om knivar, yxor och sågar.

– Vi tittade på gårdar i två år och vi var helt inställda på en gård med röda hus. Och då vi var här i närheten och tittade på en gård tänkte vi att vi tar och tittar på herrgården också. Här fastnade vi direkt och bestämde oss för detta, berättar Therese.

De kom snabbt väldigt bra överens med ägaren till herrgården som tyckte de var perfekta spekulanter. Samtidigt annonserade mäklaren ut herrgården i en glättig tidskrift och många intressenter visade sig. Men det blev alltså Jonas och Therese som fick köpa den.

– Vi hade berättat om vår verksamhet och ägarna tyckte det lät bra – att det är viktigt att man är intresserad av att måna om bygden, säger Jonas.

Paret bestämde sig för att satsa på verksamheten och sade upp sig ifrån välbetalda fasta arbeten i Stockholm. Jonas var utvecklingsingenjör på Scania och Therese är apotekare och arbetade som marknadsförare inom läkemedelsindustrin.

– Många tyckte det var konstigt då vi var mitt i karriären. Vi fick höra uttryck som: ”Vad modiga ni är”, berättar Therese och fortsätter:

– Vi kompletterar varandra så bra då Jonas kan vildmarksliv och jakt och jag har erfarenhet av projektledning. Då företaget går så bra kände vi att vi skulle kunna göra detta tillsammans. I Stockholm tog jobb och pendling det mesta av vår tid så när vi fick se denna fastighet tänkte vi att vi kör och testar.

Jonas startade företaget år 2009 och idén dök upp då han bodde i USA.

– Ja, jag bodde en tid i Tucson Arizona med närhet till bland annat Grand Canyon. Jag var ute i naturen hela tiden och lärde mig mycket av lokalbefolkningen. Jag ville dela med mig av mina upplevelser med bilder så jag började blogga för de svenska kompisarnas skull. Men som du vet är internet gränslöst och massor av folk hörde av sig och det hela ökade. Det ena ledde till det andra så det blev till att skriva för tidskrifter och att leda kurser.

Bushcraft är ett uttryck för konsten att tyda naturen, djurens spår, läten eller hur man kan klara sig på vad naturen ger. Inget nytt för dem som är uppväxta på landsbygden så naturligt nog växer sig bushcraft stort i städerna.

– Det beror på att man är långt ifrån naturen. En annan stor skillnad är att här på landsbygden konsumerar man mindre. Prepping har också ökat i storstäderna. (Prepping är att förbereda sig för orostider med att bland annat lagra mat och annat man kan behöva, reds. anm).

– Att kunna göra upp eld, hitta dricksvatten och hålla sig varm lär man sig genom bushcraft. Och det går hand i hand med prepping, säger Jonas.

Han anser att börjar det handla om överlevnad har något gått snett. Det går att förbereda sig för att klara av en kris. Bushcraft lär ut gamla skogskunskaper helt enkelt. I Riddarhyttan håller också Jonas jägarkurser.

– Just i jägarkurser passar bushcraft bra. Många tar jägarexamen för att kunna spåra – jakten har blivit mer av en rekreation – själva jakten är inte så viktig. Därför dyker det upp nya målgrupper som helt enkelt vill lära sig om naturen.

För själva jägarexamen kommer dock en examinator ut då en kurs är färdig.

Jonas märker också att intresset för eggverktyg, knivar, yxor och sågar, ökat. Själv började han som knivsamlare men intresserade sig så allt mer för varför verktygen ser ut som de gör.

– Det finns så mycket att lära sig om en så enkel grej. Speciellt yxans utveckling är oerhört fascinerande.

Paret har också en fastighet i Hälsingland där de förlägger kurser i överlevnad. Men även där bedriver de bushcraft. För som Jonas tidigare nämnt – handlar det om överlevnad har något gått snett.

– En viktig grej för oss är att föra jägare och vildmarksmänniskor samman. När det gäller vargen får man en inblick i båda världarna – för och emot. Vi känner ett kall och ett ansvar att få bort fördomar grupperna emellan, säger Jonas som också guidar åt Wildsweden, vargsafari, och för Kolarbyn med bäver och älgsafari.

För andra året har paret och några vänner också genomfört en bushcraftfestival i samarbete med Gottröra hembygdsförening.

– Vi är nu tio personer som arrangerar det. Vi har skinngarvning, smide och annat. Det har varit succé då det kommit många utlänningar beroende på närheten till Arlanda.

Festivalen lockar många storstadsmänniskor som får lära sig matlagning i eldgrop, stenåldersmat och vad man kan äta eller torka ifrån naturen. Det är dock något som de tre döttrarna i huset får lugna sig med – sex år, tre år och tre månader gamla.

Jan Å Johansson