Följ Mari Jungstedts deckare

Snart kan du börja läsa författaren Marie Jungstedts deckare I denna stilla natt som följetong i papperstidningen. Foto: Thron Ullberg
Textstorlek:

Med början den 16 november medföljer författaren Mari Jungstedts bok, I denna stilla natt, som följetong i tidningen. Under tolv veckor bjuder vi på denna spännande deckarhistoria som utspelar sig på Gotland – precis som alla hennes böcker om kriminalkommissarie Anders Knutas gör. Denna hennes andra bok i ämnet utspelar sig i adventstid och har delvis självbiografisk karaktär.

Mari Jungstedt har skrivit 13 böcker om kriminalkommissarie Anders Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen och håller just nu på med den 14:e.

Tröttnar du inte på Gotland och Knutas?

– Nej, det gör jag inte. Varje ny historia och berättelse är unik. Men jag brukar tänka att: ”Nu kan du väl det här”. Och då jag börjar vet jag inte om just den storyn blir bra. Frågan finns alltid – kommer detta att bli bra?

Nej, ännu finns inga planer på att lägga ned Knutas då hon gillar karaktärerna i böckerna men hon säger också att varje ny bok är en utmaning.

Knutas tröttnar alltså inte Jungstedt på men det gör hon på frågor om varför det blev just Gotland som spelmiljö. Kanske för att det är en lång historia – i alla fall tidsmässigt.

Första gången hon kom i kontakt med den gotländska miljön var hon nio år gammal. Hon och systrarna åkte på sommarläger och hon beskriver i många intervjuer hur hon redan första morgonen då hon stod med fötterna i vattnet blev blixtförälskad i ön. Numera är hon bosatt på Gotland sommartid.

Till yrket är hon journalist och har bland annat arbetat på Sveriges radios Dagens Eko, SVT:s Rapport och på ABC-nytt. Men sedan år 2003 är hon författare på heltid knuten till Albert Bonniers förlag. Jungstedt vill dock betona att det inte är själva miljöerna som är bärande i böckerna.

– Först och främst är det intrigerna som är ryggraden i berättelserna. Men visst, Gotland har mycket att erbjuda. Det finns genom tiderna många som passerat ön – inte minst finns det mycket vikingaskatter. Dessutom målade Nils Dardel den Döende dandyn på Gotland. Det är det inte många som vet, skrattar Mari Jungstedt.

Hon är en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare med 4,7 miljoner sålda böcker bara i Sverige. Dessutom är hennes böcker utgivna i över 20 länder. Nu är hon alltså inne på sin 14:e bok om mord och ond bråd död på Gotland.

– Det är roligt att ni valde just I denna stilla natt vilken är min andra bok som jag skrev 2004. Jag tycker det är kul att en boks liv får fortsätta. Exempelvis så blev ju Jan Guillous bok Ondskan film först efter tio år.

Men det har även hennes böcker blivit. Mellan åren 2006 och 2007 spelade ett tyskt produktionsbolag in fyra långfilmer på Gotland baserade på hennes böcker. Men i den branschen var hon grön skulle det visa sig.

– Det tyska filmandet var speciellt. De filmade redan den första boken och jag var bara glad och smickrad – jag skrev på allt skrattar Jungstedt.

– Nu har jag förhandlat tillbaka rättigheterna och nu vill man göra film i Hollywood, avslöjar hon.

– Det gäller även de två böcker som utspelar sig på Kanarieöarna men det är en lång väg att gå.

Förutom de 13 böckerna om Gotland har Mari Jungstedt alltså skrivit två böcker som utspelar sig på Kanarieöarna. Den första skrev hon tillsammans med sin förre man, Ruben Eliassen.

– Den första skrev vi för tre år sedan men det tog slut mellan oss. Han tyckte dock att jag skulle fortsätta så den andra boken skrev jag helt själv. Och jag kommer att fortsätta med kanarieserien.

Men nu handlar det alltså om I denna stilla natt.

– De två första böckerna har ett tema, en röd tråd och det är barns utsatthet. Det handlar om hur uppväxten påverkar oss som vuxna och jag har plockat erfarenheter från mig själv, berättar Jungstedt.

Den första boken, Den du inte ser, har mobbning som tema. Den andra har alkoholism som bärande del vilket hon också har erfarenhet av.

– Pappa var alkis och i den berättar jag om en 14-åring som får ta ansvar, säger författaren som av tidningen The Times utsetts till One of Scandinavias best crime writers.

Jan Å Johansson