Fruktodlingar gav pris

Textstorlek:

FÄRNA Ett företag som har varit med och utvecklat landsbygden är Färna odlingar, som drivs av Johan Matsander. För det fick han nyligen Ullbaggepriset inom kategorin Sysselsättning i gröna näringar.

Ullbaggepriset delades ut på Landsbygdsnätverkets Landsbygdsgala. När undertecknad får kontakt med Johan Matsander dagen efter han fått Ullbaggepriset är han tillbaka på sina odlingar i Färna.

Grattis! Vad betyder det för dig att ha vunnit Ullbaggepriset?

– Tack. Det är jätteroligt och jag hoppas att jag kan vara en inspiration till andra som vill göra något, säger Johan.

Priset finns till för att lyfta fram projekt och företag som bidragit till att utveckla landsbygden på ett positivt sätt. Inför 240 personer tog Johan emot Ullbaggen på galan som i år arrangerades i Tällberg, utanför Leksand.

– Det var nervöst att ta emot priset och jag blev rörd över motiveringen och att juryn hade tagit reda på arbetsinsatsen som ligger bakom mina odlingar, berättar Johan.

Johan har kämpat hårt för att bygga upp odlingarna.

– Det ligger många timmar bakom. Jag siktar på att kunna ta ut lön så småningom, men jag är inte där än, säger han.

Det var år 2013 som han började arrendera mark av ägarna på Färna herrgård för att odla svarta vinbär och rabarber. Två år senare kom första skörden. På Johans odlingar finns idag omkring 50 000 vinbärsplantor och 20 000 rabarberplantor. Av vinbären och rabarberna tillverkas det sylt och dryck. Om några år hoppas han kunna förädla det själv.

När undertecknad träffade Johan på Färna odlingar i maj i år, berättade han att skörden har ökat för varje år och då räknade han med att årets skörd skulle generera 15 ton vinbär och 8 ton rabarber. Men riktigt så blev det inte på grund av vädret.

– Det blev 8 ton rabarber, men det mesta av vinbären frös bort. Man är alltid beroende av vädret. Jag hoppas på ett normalt år nästa år, säger han.

Johan samarbetar med Färna herrgårds restaurang. Utöver det säljs hans produkter på olika ställen i Örebro, Köping och Västerås samt i några Coop-butiker. Men han hoppas på att kunna uttöka försäljningen.

– Förhoppningsvis innebär Ullbaggepriset att det blir lite lättare att sälja varorna, säger Johan.

Cecilia Eriksson

 

Fakta Juryns motivering 

Motiveringen löd: ”Färna odlingar och Johans Matsander bidrar genom sin bärodling till att odlingslandskapet hålls öppet i en trakt som annars domineras av skog. Ett lyckat samarbete förs med Färna herrgård som köper och serverar bären Johan producerar samt arrenderar ut mark till honom. Med outtröttlig energi och stor arbetskapacitet har Johan skapat ett konkurrenskraftigt företag i en bygd där det nästan inte finns några jordbruksföretag kvar. Företaget skapar dessutom många arbetstillfällen för nya svenskar.”