Fullt upp för fårägare

Samling i fårstallet hemma hos Titti Srömne i Koby utanför Fjärdhundra. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

KOBY/FJÄRDHUNDRA Titti Strömne, som driver företaget Glada Fåret, har all anledning att känna sig glad. Nyligen vann hon Ull-SM i klassen Lantras finull för tredje året i rad. 
Förutom guldbringande får har Titti Strömne många spännande uppdrag på gång.

– Det är förstås jätteroligt och ett erkännande. Ull-SM genomfördes för fjärde året och generellt tyc-ker jag tävlingen är ett bra tillfälle att sprida goodwill för ullen, säger Titti Strömne vid ett telefonsamtal.

Det var tacklammet 17013 Karins fäll som vann med motiveringen ”Stor, bra och jämn fäll. En mycket god representant för finullsrasen”.

– I år var det rekord i antal inlämnade fällar. Det var sex olika klasser och jag vann en av de klasserna, säger Titti som även tog hem priset Folkets val fjärran där man röstar på ett urval av fällar via sociala medier.

Titti Strömne berättar att det händer en hel del runt ullen just nu, och det är en resurs som kan användas. Själv är hon, förutom kurser, involverad i flera olika projekt. Hon deltar i ett projekt som handlar om lammköttskvalitet. Lammköttslyftet är ett projekt som LRF äger.

Lammlyftet är ett innovationsprojekt inom EIP-Agri, med målet att sälja betydligt mycket mer svenskt lammkött och öka lönsamheten för Sveriges lammproducenter. Titti hoppas att de kan få fram en svensk standard och höja både kvalitet och volym.

– Det är bra att jobba på två fronter, säger Titti som också medverkar till att ta fram en guide, film och checklista i projektet Rätt lamm i korsningsproduktionen.

Ett spännande juryuppdrag har Titti i tävlingen Framtidens smartaste lammstall. Jordbruksverket arrangerar tävlingen för att utveckla framtidens lönsamma djurstallar. Tävlingen finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via det svenska landsbygdsprogrammet. Titti Strömne arrangerar också fårkurser som snabbt brukar bli fulltecknade.

– Fårägare gillar att gå på kurs, nu har vi mycket om utfodring. Det gäller att ha återväxt i branschen.

Denna månad kommer Titti Strömne att arrangera en ny ullkurs hemma på gården tillsammans med proffsspinnerskan Monica Hellberg. Ett samarbete som Titti ser fram mot. Annat som Titti Strömne ser fram mot är en innovationsprojektansökan i samarbete med Gård & Djurhälsan, SLU och Lammproducenterna.

– Gruppbildningsstödet är beviljat och vi vill utveckla en idé om parasitkontroll på gårdsnivå.

Rose-Marie Eriksson