Inbakad kvalitet gav pris

De korades till ”Årets matentreprenör”. Nicolai Vrbanc och Markus Johannisson driver Skeppshandelns stenugnsbageri i Köping. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

LÄNET Årets matentreprenör har utsetts. Det blev Skeppshandelns stenugnsbageri i Köping som tog hem priset för att bageriet enligt motiveringen ”bakar in allt det som dom fina lokala råvarornas kvalitet ger”.

Skeppshandelns stenugnsbageri drivs sedan fem år tillbaka av Nicolai Vrbanc och Markus Johannisson.

– För varje år har vi vuxit mellan 10 och 20 procent i omsättning, berättar Nicolai Vrbanc.

Skeppshandelns stenugnsbageri tillverkar bröd och mat från grunden av lokala råvaror. I helgen fick företaget ta emot priset på 20 000 kronor som delades ut av Länsförsäkringar Bergslagen och LRF konsult under julmarknaden på Färna herrgård.

– Det betyder mycket att uppmärksammas för det jobb man gör. Vi jobbar med lokala produkter i en liten industristad. Det märks inte på kontot att det går bra, utan på uppmärksamheten som vi får av andra, säger Nicolai.

– Det är alltid mer lönsamt att jobba med processad mat. Men vi vill gynna lokala produkter och lyfta fram Västmanland, fortsätter han.

I bageriet bakar de surdegsbröd, enligt en 6 000-årig tradition.

De har nominerats till andra fina priser tidigare. Två gånger tidigare har de blivit nominerade till White guide, där de placerat sig bland de fem bästa bagerierna i Sverige.

Sju personer är anställda i företaget och utöver det finns extra personal.

Just nu bygger de nytt och inom ett par veckor ska det nya, större bageriet vara färdigställt. Det ligger tvärs över gatan från det gamla bageriet som nu kommer att få mer yta för gäster i restaurangdelen.

De kommer även satsa mer på kursverksamhet, bland annat för förskolor som vill börja baka eget bröd.

Vad ska ni göra för prispengarna?

– Vi ska göra något tillsammans med personalen för att visa vår uppskattning, berättar Nicolai.

Motiveringen löd: Skeppshandelns stenugnsbageri bakar in allt det som dom fina lokala råvarornas kvalitet ger. Kombinerat med omsorg och skicklighet på ett medvetet och naturligt sätt skapas vackra och delikata bröd. För att skapa dessa goda bröd krävs fem element; bonden, kvarnen, bagaren, tiden och stenen. Hos Skeppshandelns stenugnsbageri finns alla dessa element representerade.

Cecilia Eriksson