Maibritt berättar om livet med teater

Maibritt Gordon kan blicka tillbaka på ett långt liv inom teatern. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

NORBERG Maibritt Gordon är en legendar i Väst­manlands teatervärld men det var på krokiga vägar hon hamnade här.

Maibritt har sina rötter i Jämtland men föddes för 90 år sedan i Matfors i Medelpad. Så småningom flyttade familjen till Kramfors i Ångermanland men skolan gick hon ut i Upplands Ekeby. Hon ler själv åt allt farande i unga år.

–  Själv blev jag småskollärare som man sade då och mamma och pappa hade flyttat till Västmanland. Jag hade lärartjänst på Aspö i Karlskrona skärgård men fick så småningom en tjänst i Västerås.

De krokiga vägarna fortsatte men så fick hon en andra lärartjänst i Västerås. Här mötte hon den kände skådespelaren Olof Thunberg, rösten till bland annat Shere Khan i Djungelboken och Bamse. Och inte minst, för dem som minns det, spelade han doktor Ernst Botman i Villervalle i Söderhavet.

–  Han startade en teatergrupp som jag gick med i så jag gick kurser för honom. Jag fick blodad tand för teater men jag fortsatte att jobba som lärare.

Thunberg hade en sommarteater på Vallby i Västerås där Maibritt fick en roll efter ett års teaterkurs. Men så blev det återigen dags för flytt då hon hade en fästman från Ångermanland och denna gång gick flytten till Ramsele och nya elever.

–  Jag fick sluta på teatern men däruppe, då jag åkte skidor längtade jag tillbaka till Västerås.

Efter ytterligare några turer blev det så småningom ett lärarjobb i Norberg år 1954. Och här bor hon kvar i en vacker våning i centrala byn. Inte bara bor utan hon äger fastigheten där gamla posten en gång låg. En dag blev hon intervjuad av en journalist, exakt varför minns hon inte, som berättade att man höll på att repetera en teateruppsättning i Kärrgruvan utanför centrala Norberg.

–  Jag blev så klart intresserad och fick vara med i en liten roll. Man tyckte väl att jag var tillvand för teater efter att jag gått någon slags teaterskola, ler Maibritt.

Sedan blev det uppsättningar på Norrby teater i Fagersta. Hon träffade en Fagerstagrabb, som hon säger, med vilken hon bildade en teatergrupp.

–  Vi fick in en fot i skolorna och jag ansökte om tjänstledighet från skolan vilket jag inte fick. Så jag sade helt enkelt upp mig, berättar Maibritt.

Västmanlands teater hade grup-pen under sina vingar och det var de som bokade jobben. Först och främst i skolorna i Västmanland.

–  Men vi gjorde egna turnéer också i en liten buss. Vi åkte och spelade ända uppifrån Gäddede till mörkaste Småland. Även Norrby teater stöttade oss, bland annat var det deras buss vi använde. Det här höll vi på med i tio till tolv år.

Men så tog Norrby teater sin hand ifrån teatergruppen, antagligen för att de tyckte att gruppen klarade sig på egen hand.

–  De hade egentligen ingen insyn i vad vi gjorde och de hade ingen användning för oss. De såg väl oss som lite fina. Men vi hade inte tid med Norrby teater, vi måste ju dra in pengar.

Maibritt blev tvungen att gå tillbaka tlll läraryrket men nu hade det blivit modernt med skapande dramatik vilket skulle ingå i undervisningen. Det blev till och med ett skolämne vilket Maibritt kombinerade med barnteater.

Hon har också provspelat för regissören Roy Andersson och var påtänkt för en roll i filmen En kärlekshistoria. Men en viss Anita Lindblom knep den. Dock blev det en reklamfilm av Roy Andersson.

–  Jag har träffat honom en gång i världen men jag har inte haft någon dröm om att bli filmskådis. Jag tyckte det var roligt att spela teater.

Strejkspelet, spelet om den stora gruvstrejekeni Norberg mellan åren 1891–1892, hur var det med det?

–  Det var en sjätteklass som skulle lära sig om Norbergs historia. Jag hade plöjt Norbergs historia och där fanns strejken. Sam-tidigt fick jag en förfrågan om att sätta upp ett bygdespel men det ville inte jag. Jag sade att vi har en gammal strejk vi kanske kan damma av. Men man sade att en gammal strejk är väl inget att ta upp fast kommunen var positiv.

Resten är som man säger, historia. För övrigt firar strejkspelet 40 år i år.

–  Allt blev som tur är väldigt bra. Och ja, jag har haft ett roligt liv, säger Maibritt.