Manifestation för polisen

Cirka 200 personer hade sökt sig till polishuset i Västerås för att manifestera mot våldet. Foto: Lisa Parland 
Textstorlek:

VÄSTERÅS I måndags arrangerades en manifestation utanför Västerås polishus till stöd för den familj som fick sitt hem på Hagaberg beskjutet med över 20 skott natten till i lördags. Mannen i familjen är polisbefäl i Västerås.Trots kort varsel dök nästan tvåhundra personer upp på manifestationen.

Initiativtagare till manifestationen var några personer från nätverket Vänliga Västerås. En av dem var Mårten Hallberg som höll tal i megafon.

– Vi är här för att visa solidaritet med den drabbade familjen. Vi är här för att visa solidaritet med polisen. Vi är här för att visa solidaritet med det demokratiska samhället sade han bland annat.

En kollega till den drabbade polismannen läste sedan upp en kort hälsning från familjen som tackade för allt stöd.

Skotten mot polisbostaden avlossades troligtvis med ett automatvapen och var så kraftiga att flera av dem gick rätt igenom villan och in i grannhuset. Därigenom utsattes ännu fler personer för livsfara.

En 21-årig man greps i lördags och sitter vid denna tidnings pressläggning anhållen som skäligen misstänkt för mordförsök.

Kommunalrådet Lars Kallsäby (c) närvarade vid manifestationen.

– Det är viktigt att inte bli avtrubbad och vänja sig vidsådant här. Det får vara nog nu.

Lars Kallsäby har länge arbetat politiskt för att skärpa straffen för våld mot poliser och annan blåljuspersonal och för att få upp dessa yrkesgruppers våldsutsatthet högre på den politiska dagordningen.

Som många Västeråsare blev han chockad och bestört då han fick kännedom om lördagsnattens händelser.

– När ett polisbefäls privata bostad beskjuts och en hel familj utsätts för livsfara har ytterligare en gräns passerats.

– Det som inträffat är ett terrorattentat och ett avrättningsförsök. Illdådet är också en attack på det öppna samhället.

– Polisen är anställd av oss alla för att skydda oss alla.

Lisa Parland