Mossig syssla inför jul

Skaparverkstad. Flitens lampa lyste inne i växthuset på söndagseftermiddagen. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

ÖSTERVÅLA Växthuset vid Lindsbro trädgård förvandlades till en kreativ skaparverkstad när medlemmar i Östervåla hantverkscentrum samlades till en höstlig tradition. Sedan många år träffas man och tillverkar egendesignade mosskransar inför stundande högtider.

Grönmossa och hönsnät varvat med tänger, hammare och sekatörer ligger utspritt på arbetsbänkarna. På marken nedanför står en stor korg fylld med rönnbärsklasar, kastanjer, lingonris och barkbitar.

Kranstillverkning står för dagen på programmet för medlemmarna i Östervåla hantverkscentrum. Man samlas bland tomatodlingarna i växthuset vid Lindsbro trädgård för att formge de bland ortsborna så populära mosskransarna.

– Folk har redan börjat fråga när vi ska börja sälja dem. De är efterfrågade, säger Viola Andersson och berättar att kreationerna finns i butiken lagom till allhelgonahelgen och säljs ända fram till jul.

Traditionen med att göra kransar sträcker sig femton år tillbaka och sedan tre år håller man till hos Jyrki Vargrav och Satu Nenonen, som driver ekologisk grönsaksodling i Lindsbro strax utanför Östervåla.

Föreningen, Östervåla hantverkscentrum, har funnits längre än så. Det startade som ett projekt finansierat genom länsstyrelsen och kommunen 1997. Målet var att bevara och utveckla slöjd- och hantverkstradition i en bygd vida känd för sin möbel- och stolstillverkning.

På den vägen blev det. Initiativet samlade många av traktens hantverkare och verksamheten förlades inledningsvis till gästgivaregården. Fem år senare var medlemsantalet uppe i ett 50-tal. Efter kortare sejourer på andra adresser gick flytten till den nuvarande, centralt belägna lokalen på Torgvägen.

I dag är man en ideell förening med drygt 40 medlemmar, där de flesta tekniker finns representerade.

– Det är trä, keramik, textil, väv, stickat, smide, lappteknik, ull, smycken… Ja, vi har väl egentligen allt, säger keramikern och konstnären Mälle Zeilon Lagerkvist.

Innan nya medlemmar får klartecken ska deras alster bedömas av ett produktråd.

– Vi tittar bland annat på om de har egna mönster och material. Hantverket ska hålla hög kvalitet och man får inte konkurrera med andra i föreningen, förklarar Viola Andersson.

Få av medlemmarna är hantverkare på heltid, men kan inte kallas amatörer för det, tycker Mälle Zeilon Lagerkvist.

– Alla är professionella men har jobb vid sidan av, kan man säga. Det är tufft att livnära sig på sitt hantverk.

Butiken är öppen onsdag till söndag och tio av medlemmarna turas om att vara på plats. En är anställd på deltid medan övriga jobbar ideellt.

Att få ekonomin att gå ihop är ett ständigt gissel för många föreningen, så även för Östervåla hantverkscentrum. Här gäller det att hitta nya vägar som kan ge extra klirr i kassan.

– Vi arrangerar till exempel drive-in-loppis några gånger varje sommar. Men visst är det tufft ekonomiskt, vi tar ett år i taget, säger Viola Andersson, som ändå är hoppfull inför framtiden.

Vilja och engagemang saknas inte, menar hon.

Efter en kaffepaus är det åter dags att dra på arbetshandskarna och jobba vidare i växthuset. Alltmedan högarna av grönmossa minskar, växer raden av färdigdekorerade kransar. Och ju fler desto bättre. De som inte går åt i höst försvinner på julmarknaden lördag den 2 december.

– Då plockar vi ut en del av butiken och säljer kransar, knäck, hembakat, lotter och hantverk. Och våra egna granristomtar inte att förglömma. Tomtarna samlas vi också och gör tillsammans, tillägger Mälle Zeilon Lagerkvist.

Malena Olsson