Naturturism efterfrågas

Henrik Wester är turismchef i Region Västmanland. Det behövs fler aktörer inom natur- och kulturturismen och Region Västmanland vill gärna vara med redan på idéstadiet, berättar han. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

LÄNET
– Det behövs fler aktörer inom natur- och kulturturism i länet. 
Det säger Henrik Wester, turismchef på Region Västmanland, inför den stora turismkongressen nästa år. Då finns det chans att visa övriga världen vad natur- och kulturturismen i länet har att erbjuda.

– Fler professionella aktörer inom natur- och kulturturism skulle öka länets attraktionskraft och stärka besöksnäringen i Västmanland ytterligare, uttrycker Henrik Wester.

– Det skulle definitivt behövas fler aktörer inom ”soft adven-ture” i länet. Turisterna vill paddla i vattendrag och de vill cykla längs stigar, fortsätter han.

Henrik talar om att det behövs fler boenden och restauranger och cykeluthyrning. Just nu arbetar Region Västmanland med att inventera cykel- och vandringsleder.

– Det ska vara klart vid årsskiftet. Då ska vi jobba vidare med hur vi kommunicerar ut informationen, säger Henrik.

Sverige har en stark naturprofil hos utländska resenärer.

– Efterfrågan är större än vad vi kan leverera. Visit Swedens målgruppsanalys visar att 70 procent av de utländska turisternas främsta besöksmål är inom natur- och kultur, säger Henrik.

Idag finns ett tiotal natur- och kulturföretag i länet.

Nästa år, i mitten av september, kommer världskongressen Adventure travel world summit att arrangeras i Sverige, i Göteborg. Då samlas 800 delegater som marknadsför, säljer och utvecklar natur- och kulturturism i världen. Inför det tillfället håller turismnäringen i Region Västmanland på att förbereda sig tillsammans med länets aktörer för att ta hand om de utländska besökarna innan kongressen startar. Då får länets aktörer chansen att visa världen sina verksamheter, då bland annat utländska medier kommer.

Region Västmanland arbetar med att stödja och utveckla enskilda entreprenörer att bli mer professionella och attraktivare för längväga besökare.

– Det räcker inte med att erbjuda en upplevelse, utan det bör vara 2–3 upplevelser för att få dem att stanna fler dagar, säger Henrik.

Idag är ett 50-tal verksamheter med i den utvecklingsprocess som Region Västmanland erbjuder.

Utländska resenärer vill ofta se flera arrangörer i samarbete. Henrik ger ett exempel.

– Ulvsbomuren vildmark & lantliv i Ramnäs och Kolarbyn i Skinnskatteberg skulle kunna arrangera vandring mellan dessa båda där övernattning i tält skulle kunna ingå. Men det behövs en tredje part.

Cecilia Eriksson