Fler tåg mellan Västerås och Fagersta önskas

Textstorlek:

VÄSTERÅS/FAGERSTA Det saknas en pusselbit i Västmanlands kollektivtrafik. Sedan ett år tillbaka går nattbusstrafik mellan många av länets kommuner men det finns ingen förbindelse mellan Västerås och Fagersta på helgkvällar och helgnätter.

Trafiken mellan Västerås och Fagersta drivs idag enbart med tåg och resan mellan de bägge orterna tar omkring 55 minuter.

På lördagar är dygnets sista tåg framme i Fagersta 20.10 och på söndagar och helgdagar 19.14. Dygnets sista tåg i omvänd riktning är framme i Västerås 19.30 både på lördagar, söndagar och helgdagar.

På vardagar är dygnets sista tåg framme 23.22 i Fagersta och 22.45 i Västerås.

– Det är det första vi kommer att prioritera härnäst i länets kollektivtrafiknät och känns som ett naturligt nästa steg, säger Tommy Levinsson (s), landstingsråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Det finns dock ett problem. Det är brist på tågfordon och just nu har man helt enkelt inte tillräckligt med tåg för att utöka antalet avgångar.

– Vi håller just nu på att titta på det här och försöker få tag i fler tågfordon. Det känns rimligt att vi skulle kunna komma igång med sena avgångar om ungefär ett år, i december 2018, säger Tommy Levinsson.

Han utesluter dock inte att tidtabellen kan utökas tidigare än så om man skulle få tag på lämpliga tåg snabbare.

Kollektivtrafikmyndigheten i Västmanland har hittills ställt som krav i sina upphandlingar att det ska gå att köpa biljett ombord på tåget mellan Västerås och Fagersta. Det tänker man fortsätta med även om tidtabellen utökas försäkrar Tommy Levinsson.

Är nattbuss ett dåligt alternativ på den här sträckan?

– Ja, på den här sträckan är tåg det klart bästa alternativet. Med tanke på att det är så många stationer mellan Västerås och Fagersta och vi vill att man ska kunna kliva av och på vid dem alla även sent på dygnet så är tåg helt klart mest tidseffektivt. Buss mellan Västerås och Fagersta med stopp vid alla stationer skulle ta betydligt längre tid än att köra bil mellan Västerås och Fagersta och vi vill inte att man ska förlora så pass mycket tid på att välja kollektivtrafiken framför bilen.

Om ett par veckor införs en nyhet i Västmanlands kollektivtrafiknät. Från och med den 11 december blir det direkttåg mellan Skinnskatteberg och Västerås för första gången någonsin.

Tidigare har den som velat åka tåg mellan Skinnskatteberg och Västerås fått byta i Fagersta. Den nya linjen kommer att ha en avgång från Skinnskatteberg till Västerås klockan 06.34 och en avgång från Västerås till Skinnskatteberg klockan 16.05.

Resan kommer att ta 75 minuter. Med bil tar sträckan lite mindre än en timme, men Tommy Levinsson pekar på möjligheten att arbeta under resan vilket man inte kan göra om man samtidigt kör bil.

– Vi vill med det här möjliggöra för ännu fler personer i Skinnskatteberg att arbeta eller studera i Västerås.

Lisa Parland