Spik i foten eller sticka i fingret

Textstorlek:

Spik i foten. Ni minns väl sketchen med Hasse och Tage där Tage Danielsson berättar att fick en spik i foten på bygget. Då drar Hans Alfredsson till med att adelsmännen som blev halshuggna under franska revolutionen skulle vara glada om de bara haft en spik i foten. Undrar vad Tage skulle säga om mina fadäser den senaste tiden? Det handlar dock inte om spik i foten utan om stickor i fingrarna.

Det började för ett par veckor sedan med att jag fick en sticka under en pekfingernagel. Om det var en sticka är dock inte säkert men något stack i alla fall in under nageln. Jag kunde inte hitta något men ganska snart svullnade fingret upp och en infektion var ett faktum. Nästa missöde skedde i helgen och denna gång satt stickan kvar. Jag skulle bära en madrass, alltså en madrass på träram, då jag kände hur något stack till i ringfingret. Smärtan var dock kortvarig och jag tänkte inte mer på det förrän på kvällen då vi satt och tittade på tv.

Jag har som vana att ibland skruva på vigselringen men upptäckte nu att det inte gick. Jag tittade på fingret och såg att det svullnat upp alldeles vid ringen. Och på fel sida så klart – upp mot fingertoppen. Förgäves försökte jag få av ringen men det var tvärstopp. Där var något som tog emot förutom att fingret var svullet. In under varmvattenkranen och efter lite lirkande med tvål åkte ringen av. Då såg jag ett litet hål på ena sidan av fingret och så kände jag att något avlångt sitter där inne.

Man har ju läst om kirurgiska ingrepp där både gasbindor, handskar och instrument glömts bort då man sytt ihop patienten. Lite så kändes det, något främmande hade infunnit sig i fingret.

Och ingenting finns det att ta tag i, allt har försvunnit in i köttet. Jag tänkte på dem som plötsligt en dag upptäcker en nål som helt oförklarligt börjar komma ut ur huden. En nål som kanske i åratal vandrat genom kroppen för att slutligen koka fram.

Jag tyckte dock inte att det var ett alternativ att låta tiden ha sin gång. Jag vill inte ha en sticka eller vad det nu är vandrande genom min lekamen så jag har kontaktat vårdcentralen. Det märkliga är att det knappt känns något förutom att fingret är stelt – som om det vore spjälat. I skrivande stund vet jag inget mer än så utan jag får återkomma nästa vecka med en utförlig rapport.

Detta skulle kunna bli en sketch också, men jag skall inte komma och snacka om en sticka i ett finger. Det är nämligen så här att jag kom att tänka på en lumparkompis som råkade ut för något värre på en övning. Visserligen är det eoner sedan men händelsen finns i färskt minne.

En natt då vi skulle sova i tältet kom kompisen in från ett vaktpass. Eftersom det var beredskap sov vi med uniformen på och till den ingick att ha en kniv i bältet. Han glömde dock att ta bort den då han satte sig. Kniven hade ramlat ur sliden och nu fick han den rakt in i skinkan – ända in till skaftet.

Vi skrattade allihop ända tills vi fick se hur det såg ut. Det blev helikopterevakuering av honom.

Och här snackar jag om en sticka i fingret!