Utökat stöd för butiker

Mehmet Zerif Aslan bakar normalt pizzor men hjälper till i butiken när det behövs. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

MÖKLINTA/SALBOHED Nyligen meddelade regeringen att de förstärker satsningen på service för särskilt sårbara och utsatta glesbygder. Här i länet är det en lanthandel som får del av pengarna – Möklinta livs. Ica Köplusten i Salbohed ligger dock för nära närmaste servicebutik för att få ta del av bidraget.

Tanken är att stödet skall bli långsiktigt så därför ökar man det med 35 miljoner kronor för åren 2018–2019. Butikerna skall dock uppfylla vissa kriterier varav ett är att det måste vara minst 15 kilometer till närmaste servicebutik. Och det lever Möklinta livs upp till.

En vanlig regnig torsdag är det väldigt lugnt i butiken i Möklinta. Inte ens pizzerian, vilken ingår i företaget, lockar folk mitt på dagen. Strökunder kommer dock in. På plats finns pizzabagaren Mehmet Zerif Aslan vilken också för dagen har ansvar för butiken. Ägaren, Engin Aslan, systerson till Mehmet har en ledig dag.

– På helgerna är det bra men som du ser är det lugnt så här på en vardag.

Engin tog över butiken och den tillhörande pizzerian för ett och ett halvt år sedan och det tog tid att få ordning. De fick kasta varor med utgånget datum och så har man gjort en liten restaurangdel med bord och stolar vid pizzerian.

– De som tidigare hade butiken ställde aldrig varor med nära förestående utgångsdatum längst fram så vi hittade riktigt gamla grejer, säger Mehmet.

Jag får tag på Engin på telefon och han blir riktigt glad då jag förklarar mitt ärende.

– Är det sant, blir det mer pengar? Det låter bra. I fjol fick vi ungefär 100 000 kronor i stöd och de behövs verkligen i verksamheten.

Tidigare var det Länsstyrelsen som fördelade pengarna men nu är det Region Västmanland som har ansvaret för det. Nu utökas alltså stödet till 35 miljoner kronor varje år. Förra året beviljades 180 butiker i hela landet driftstöd. Däribland fanns, förutom Möklinta, närbelägna Fjärdhundra och Huddunge. Vilka som får del av det utökade stödet är ännu oklart, men Pär Ove Bergquist på Tillväxtverket, Regionala miljöer, gissar att det är samma butiker som tidigare.

Engin är alltså glad över pengarna men säger att han är nöjd bara butiken betalar hyra och mat.

Både han och morbrodern pendlar från Västerås så en dag kan bli lång.

– Vi börjar dagen med att göra inköp vilket tar upp till två timmar. Sedan tar det 45 minuter att ta sig hit, så det är ganska jobbigt, säger Mehmet.

Men att Engin skulle bli med butik var inte alls något planerat.

– Jag jobbade på Volvo i Köping i fyra år och då många av oss blev uppsagda för ett par år sedan varslades bara vi som bodde i Västerås. De ansåg att vi skulle ha lättare att få ett nytt jobb.

Att han sedan tog över butiken i Möklinta beskriver han som en lång historia.

– Förre ägaren hade försökt sälja butiken i många år utan att få napp. Men så köpte han en pizzeria i Västerås av en kusin till mig. Det var så jag fick veta om butiken, berättar Engin.

Även om de får del av regeringens stödpengar så säger Engin att utan pizzerian i butiken hade det varit svårt.

– Pizzerian och butiken är beroende av varandra. Helgerna är så klart bäst men framför allt sommaren då det passerar många turister och sommargästerna kommer. Nyligen var Roger Pontare här i Möklinta och då kom det in många kunder efter föreställningen. Hade det varit sommar varje dag hade det varit perfekt.

Ica Köplusten i Salbohed får dock inte del av ”glesbygdspengarna”.

– Nej vi har för nära mellan serviceställena så vi får inte del av det, säger butikschef Tommy Angmo.

Enligt gällande bestämmelser skall det vara 15 kilometer till närmaste försäljningsställe av dagligvaror och att nettoomsättningen inte får överstiga elva miljoner kronor.

– Jag har aldrig provat att söka stödet – då jag läste kraven föll vi utanför. Vi kan dock söka EU-bidrag om vi behöver byta exempelvis kylar. Detta är, vad jag förstår, ett driftsbidrag, säger Tommy som sett på nyheterna att stödet skulle utökas.

– Men jag är nöjd över att vi klarar oss utan stödet.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger i ett pressmeddelande att:

– Jag bor själv i en liten by och vet vad det innebär för bygden när till exempel affären tvingas lägga ned. Så kan vi inte ha det, du måste kunna handla mat och tanka din bil inom rimligt avstånd. Därför är den här satsningen så viktig.