Är nybakt i går verkligen nybakt?

Textstorlek:

Nu när julen nalkas skall man ju vara snäll sägs det. Men jag kan inte låta bli att fundera över sakernas tillstånd. Om jag är orättvis, elak eller vad man nu vill kalla det, låter jag vara osagt.

Så här är det. I lördags åkte vi till en närliggande stad för att inköpa julklappar och i bilen på vägen dit lyssnade den bättre hälften och jag på P1 där man rapporterade om forskning om åldrande. Bland annat besökte reportern forskningsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Stockholm där man bland annat forskar på möss.

Forskaren som intervjuades arbetade också på ett universitet i Boston i USA i samma ämne. Det var väldigt intressant och sakligt ända tills de började prata om hur lik många djurs arvsmassa är vår egen.

Det var i och för sig intressant i sig – att vi i stort sett är desamma som grisar känner säkert de flesta till. Men att man tar blodprov på alla möjliga djur för att jämföra med oss var lite nytt.

Om jag förstod den kvinnliga forskaren rätt tar de också blodprover på igelkottar. Hon sade:

”Även oavsiktligt överkörda igelkottars blod duger”.

Ja, ungefär så. Min tanke var direkt, duger inte avsiktligt överkörda igelkottar?

Det första vi gjorde vid framkomsten var att skicka iväg julkort och paket på postavdelningen i det stora matvaruhuset. Och när vi ändå var där passade vi på att inhandla mat. Det var här nästa sak som förundrade mig dök upp.

Vi passerade brödavdelningen där en skylt fångade mitt intresse. I en större hylla med en korg på, där ett berg av bröd låg, stod det:

”Nybakt i går”.

Hur går det ihop och vem lockas av den skylten. Om det var nybakt i går vad är det då i dag? Ja, det är filosofiska frågor som kan dyka upp även i något så banalt som i en matbutik.

När vi väl var klara med alla måsten var vi redo att ge oss i kast med julklappsbestyren. Men si, det gick inte. Det visade sig nämligen att alla specialbutiker stängt klockan tre och nu var klockan halv fyra så det var bara att åka hem med oförrättat ärende.

Hemma satte vi oss för att fika och jag tog mig tid till att bläddra förstrött i en lokal tidskrift där kommunen är ansvarig utgivare. Min blick föll på informationen från biblioteket där det stod som rubrik:

”Ändrade öppettider under jul- och nyårshelgerna: Lördag 23/12 stängt, måndag 25/12 stängt, tisdag 26/12 stängt, måndag 1/1 stängt och lördag 6/1 stängt”. Varför kallar de det för öppettider? Det hade ju räckt att skriva att det är stängt.

Och med dessa rader kan jag bara önska en riktigt god jul och ett gott nytt år!