Finland firar 100 år

Textstorlek:

VÄSTERÅS Just nu pågår en konstutställning i Västerås domkyrka som ett led i Finlands 100-åriga självständighetsjubileum. Finland – med våra och deras ögon är namnet på utställningen som arrangeras av Konstfrämjandet Västmanland i samarbete med Svenska kyrkan Västerås, Finska krigsveteranernas förening i Västerås, Ytan ideell förening och med stöd av Västerås Stad, Finskt förvaltningsområde.

Anna Törrönen, ordförande för Konstfrämjandet Västmanland och Eine Ranta som varit präst i 30 år stötte ihop på Mälarkoti, äldreboendet för finsktalande i Västerås.

Det var då idén om en konstutställning inför självständighetsjubileet föddes. Finskt förvaltningsområde, Västerås stad ville gärna vara med och sponsra.

– Det var otroligt svårt att göra urvalet och en väldigt rolig bredd på de bidrag som kom in berättar Anna Törrönen.

Vissa av konstnärerna har västmanländsk anknytning och många av de medverkande kom på vernissagen den 25 november. Att utställningen skulle hållas just i Domkyrkan var Eine Rantas förslag.

– Jag har varit verksam som präst i 30 år, begravt flera krigsveteraner och när det inte var så många kvar här i länet blev jag erbjuden att ta över ordförandeskapet i Finska krigsveteranernas förening i Västerås. Hon är noga med att betona att det verkligen inte handlar om något krigshetsande utan om att bevara minnet av människors kamp och alla de som ställde upp för sitt land på ett positivt sätt.

– Det är svårt att föreställa sig under vilka förhållanden människor kämpade i Vinterkriget. I 40–50 minusgrader med brödbitar i fickan grävde människor ned sig i snön. De fick inte göra upp eld eftersom de då kunde riskera att avslöja sig. Hade människor inte kämpat hade gränsen mot Ryssland kunnat gå en bra bit in på den svenska sidan idag. På relativt kort tid utkämpades fyra krig och det har satt stora spår på många sätt i Finland. Idag finns bara en lotta och två personer som fick utmärkelsen som barn kvar i föreningen och om något år kommer den troligen att upplösas, säger Eine Ranta.

Under de år Eine Ranta var sjukhuspräst har hon sett många exempel på män som aldrig någonsin pratat om sitt deltagande i kriget med någon. Men under sin sista tid i livet uppstod ett tillfälle och då kunde de äntligen berätta om saker de burit ensamma i kanske 60 år.

Eine Rantas man, Håkan Palin, har också mött många människor med egen erfarenhet av kriget. Han är född i svenskspråkiga Petalax i Österbotten.

– Mina föräldrar var två av tre tvåspråkiga personer i det lilla samhället. Därför vände sig ofta de nyanlända karelerna som evakuerats till Petalax efter kriget till dem då de behövde hjälp med saker och ting. Generellt sett mottogs de evakuerade karelarna med vänlighet i de svenskspråkiga bygderna.

– Motsättningarna mellan de svenskspråkiga och de finskspråkiga i Finland har däremot ironiskt nog  förvärrats på senare år, berättar Håkan Palin.

– Tala det språk vars bröd du äter skrek några män åt mig då de hörde mig tala svenska på stan. Jag röt åt dem att jag åt franskbröd.

Utställningen i Domkyrkan pågår till och med den 10 december. Därefter skickas verken tillbaka till respektive konstnär. De medverkande konstnärerna är Tanja Ahola Rothmeier, Tapani Björkbacka, Noora Isoeskeli, Sari Jacobson, Jonas Karen, Ida Koitila, Aki Koskinen, Georgianna Kralli, Torbjörn Länk, Benjamin Orlow, Helena Piippo Larsson, Rita Pyy, Staffan Redin, Niklas Wallenborg, Dan Wid och Anton Wiraerus.

Lisa Parland