Hundra år med Västmanlands Nyheter

Textstorlek:

SALA/VÄSTERÅS I dagarna fyller Västmanlands nyheter 100 år. Detta har vi uppmärksammat ett par gånger tidigare i år. Tidningen startade som en röst för landsbygden vars inriktning vi för vidare som en röd tråd. Med anledning av jubileet har vi pratat med två prenumeranter, en som haft tidningen i familjen ända sedan 1920-talet och en som i omgångar prenumererat sedan i början av 1970-talet.

Rune Ågers bor på Gryta i Västerås, en stad han varit trogen ända sedan år 1960 då han kom hit. Han lockades till Västmanland och uppdraget som ombudsman för Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund (SLU) – numera CUF. Men han var redan aktiv i partiet hemma i Tvååker i Halland.

Redan tidigt kom han i kontakt med redaktionen på Västmanlands nyheter.

– Ja, då låg redaktionen i centrala Västerås och hade ett eget tryckeri. I samma lokaler fanns Centerpartiets expedition så jag hade många ärenden dit.

Rune tyckte det var mycket speciellt att komma in på redaktionen – mycket beroende på kläderna redaktörerna hade på sig.

– De hade väldigt speciella kläder, jag tror att det kallades svalrock. Det var en kavajliknande jacka i ett tyg som påminde om siden.

Han minns en Jonsson som skrev nästan alla artiklar och som dessutom hann med att vara ombudsman för Centerpartiet.

– Och så Anton Olsson som var ansvarig utgivare och som var den som startade Kvällsstunden. Dessutom fanns det en person som de kallade arbogiensen – antagligen för att han var ifrån Arboga. Ja, det var en speciell atmosfär på redaktionen, minns Rune.

Han berättar att han själv blev ombudsman för SLU den 21 mars år 1960 – han är fortfarande medlem i Centerpartiet.

– Jag är inte aktiv längre då jag är 80 år men jag försöker hänga med. Man kan säga att jag fortfarande provar på Västmanland, skrattar Rune.

Han tycker Västmanlands nyheter är intressant då han är intresserad av lant- och skogsbruk.

– Jag tycker också om bilagan Jord och skog plus deckaren som följer med ibladad i tidningen. Och så läser jag jämt ledaren. Ja, det har hänt mycket under de här åren och det har varit många redaktörer. Men jag har upplevt gamla Västmanlands nyheter och ser det framför mig.

Sture Johansson på Svepnäs gård utanför Sala berättar att han vuxit upp med Västmanlands nyheter. Han tror att pappan började prenumerera redan på 1920-talet.

– Då jag började inom LRF år 1971 fanns det ett avtal mellan LRF och Västmanlands nyheter så då fick vi tillgång till tidningen den vägen. Men jag var redan hemifrån van att läsa den. Då jag och min fru började prenumerera berodde det på att hon ville ha Kvällsstunden.

Sture tycker tidningen är bra då den täcker hela länet.

– Den är det första jag läser på torsdagarna. Och så tycker jag det är roligt att läsa Sven-Erik Österbergs krönikor. Hoppas han fortsätter skriva fast han blivit landshövding i Stockholm.

Han tycker att tidningen är aktiv när något händer på landsbygden.

– Vi har alltid haft bra relationer när det gäller landsbygdsgrejer – det är den bästa landsbygdstidningen.

Sture gillar också sidan med lagfarter ifrån hela länet.

– Vi prenumererar också på lokaltidningen men där är det bara lagfarter ifrån Sala och Heby. Sveabörsen är också bra. Ja, det är absolut den bästa tidningen som jag dessutom har läst ända sedan barnsben. Jag är ju gammal, skrattar Sture.

Det var lördagen den 8 december år 1917 som Västmanlands nyheter såg dagens ljus första gången. Och precis som då är det landsbygden och dess glädje-ämnen och problem som är ledstjärnan.

Jan Å Johansson