Julig twist på småkakor

Textstorlek:

​Pepparkakor i all ära men julens småkakor är så mycket mer än så.
Här bjuder vi på klassiska små­kakor med en julig twist som passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige.

Nöt- och karamellkakor

(25–30 st)

125 g rumstempererat smör

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 nypor salt

1 äggvita

2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:

20 g smör

1 msk glykossirap

1 1/2 msk farinsocker

1/2 dl hackad mandel

 

Sätt ugnen på 190 grader.

Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker och salt. Tillsätt äggvita och vetemjöl och vispa till en smidig deg.

Dela degen i två delar och rulla ut till cirka 2 cm tjocka rullar. Platta ut rullarna tunt på ett bakplåtspapper och tryck en grop i mitten av längden där fyllningen ska tillsättas. Ställ i kylen medan du gör fyllningen.

Smält alla ingredienserna till fyllningen på låg värme i en kastrull. Häll blandningen på en silikonmatta eller oljat bakplåtspapper. Låt svalna. Rulla fyllningen till två rullar och lägg längs med gropen.

Grädda kakorna i 8–10 minuter. Ta ut från ugnen och skär direkt till snittar. Låt svalna.

 

Fikongrottor

(20 st)

250 g rumstempererat smör

1 1/2 dl ljust muscovadorörsocker

1 1/2 tsk vaniljsocker

4 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

fikonmarmelad

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och vänd ner i smörblandningen.

Dela upp degen i 20 små muffinsformar och tryck ett litet hål i degen med mjölat finger.

Fyll hålet med fikonmarmelad. Grädda i nedre delen av ugnen i 14-16 minuter tills de fått fin färg. Ta ut kakorna och låt de svalna.

 

Julbönder

(40 st)

4 1/4 dl vetemjöl

1 1/2 dl farinsocker

1 msk vaniljsocker

1 msk ljus sirap

1 1/2 tsk bakpulver

1 msk pepparkakskrydda

50 g hackad sötmandel

150 g rumsvarmt smör eller margarin

 

Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg.

Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 1 timme. Forma degen till en rulle, cirka 5 cm i diameter, och skär den i halvcentimeter tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter.

 

Juljitterbugg

(35 st)

4 dl vetemjöl

1 dl florsocker

200 g rumsvarmt smör eller margarin

1 äggula

Marängsmet:

2 äggvitor

3/4 dl brun farin strö

2 tsk pepparkakskryddor

 

Blanda mjöl och florsocker i en skål. Tillsätt matfettet skuret i bitar och finfördela med en gaffel. Tillsätt äggulan och arbeta samman till en deg. Ställ i kylskåp i minst 1/2 timme. Vispa äggvitan till fast skum. Vänd i sockret och kryddorna.

Kavla ut degen till en platta cirka 50×30 cm. Bre marängsmeten över plattan. Rulla samman. Ställ i frysen i cirka 1/2 timme så att kakrullen blir riktigt kall. Sätt ugnen på 160 grader. Skär rullen i drygt 1/2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

 

Håkonskakor

(50 st)

Dag 1:

200 g smör, rumstempererat

1 1/2 dl florsocker

75 g marsipan, grovt riven

1 tsk vaniljsocker

4 1/4 dl vetemjöl

Dag 2:

1 ägg

rörsocker strö

 

Rör smör och florsocker fluffigt tillsammans med den rivna marsipanen. Tillsätt mjölet och vaniljsockret och rör snabbt ihop till en smidig deg. Ställ degen i kylskåpet en dryg halv timme. Dela därefter degen i fyra delar och gör fyra rullar, ca 5 cm i diameter. Svep in rullarna i plastfolie och förvara i kylskåp till nästa dag. Vispa ihop ägget och häll upp rörsocker på en stor tallrik. Snurra först rullarna i det uppvispade ägget och därefter i rörsocker. Skär sedan 4–5 mm tjocka skivor och lägg på bakpappersklädd plåt. OBS! Inte för tätt då kakorna flyter ut något. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 12–15 minuter. Låt svalna på galler.

 

Russinmacarons

(30 st)

4 äggvitor

1 dl strösocker

100 g russin

100 g valnötter, hackade

100 g mandelmjöl

 

Vispa äggvitan till ett hårt skum, tillsätt sockret under konstant omrörning. Vispa tills smeten är vit och glansig. Sätt ugnen på 150 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda försiktigt ner russin, valnötter och mandelmjöl i äggvitan. Klicka ut smeten på plåten med hjälp av två teskedar, lämna gott om utrymme emellan. Baka dem i cirka 25 minuter, låt svalna och förvara torrt.