Kabaré hyllar kvinnan

Lena Andersson och Anders Olsson har, tillsammans med andra, satt ihop en kabaré om landsbygdens kvinnor genom historien. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

RIDDARHYTTAN De bor själva i den gamla nedlagda Ica-butiken i Riddarhyttan. En gång sjöd gatan utanför, Centralvägen, av liv med butiker och hantverkare. Lena Andersson och sambon Anders Olsson har satt ihop en kabaré som minner om förr – från 1940-talet och framåt – en kabaré som egentligen är två.

Kabarén är en hyllning till de kvinnor som håller ihop byn och hemmet. Texterna bygger på samtal med bland annat PRO-medlemmar och de har handlat om vardagsliv och tidens gång. Och det har alltså mynnat ut i två kabaréer – en med Riddarhyttans arbetarteater och en mindre variant anpassad för bygdegårdar. Premiären ägde rum i Spannarboda i Lindesbergs kommun.

– Ja, världspremiären skedde i Spannarboda, säger textförfattaren Anders Olsson som tillsammans med Lena Andersson och andra inblandade skapat kabarén.

De är tre på scenen med ett bildspel som bakgrund med bilder på händelser och kända personer.

– Ibland är vi dock fler beroende på hur många PRO-are som hänger på med att presentera innehållet eller agera på annat sätt, säger Anders.

I Spannarboda var det 15 personer på scenen med PRO-are från Riddarhyttan och workshopdeltagare. I Riddarhyttekabarén utökas antalet till 30 personer.

Även i musiken som framförs finns en igenkänningsfaktor. Hit hör Siw Malmkvists ”Mamma är lik sin mamma” men också ”Slit och släng” och Anita Lindbloms ”Sånt är livet.

Att kabarén skulle bli i just denna form växte fram under hösten då fler och fler grupper ville delta i den.

– Vi diskuterade ett tema och kom fram till att man sällan pratar om kvinnors vardagsliv. Det är ju de som får byar och hem att fungera. Vi vill lyfta fram hur man fick dagarna att gå runt – det finns ett värde i själva vardagslivet. Men också hur jämställdheten och lagstiftningen har utvecklats. Vi vill hylla de sakerna, säger Anders.

Varje föreställning blir som en ny produktion. Besökarna uppmanas att ta med sig bilder som läggs in i bildspelet.

– Det blir mycket diskussioner efteråt vilket är vårt mål. Samtidigt med föreställningen har vi workshops och så repeterar vi med dem som vill vara med. Ja, varje föreställning blir en hel dags jobb, berättar Anders.

Att premiären förlades till Spannarboda beror på att Lena har en väninna där.

– Ja, hon ville ha något till Sveriges äldsta bygdegård som ligger där, säger Lena.

Förutom Spannarboda har kabarén besökt Skinnskatteberg, i gångna helgen var det två föreställningar i Riddarhyttan. Återstår gör Baggbron, Åkersstyckebruk och Dingtuna.

Paret har fått projektstöd ifrån Postkodstiftelsen.

– Vi var ett av 15 projekt som fick projektstöd, nämner Anders.

Jan Å Johansson