Koncept med gott resultat

Sandra Olsson-Algeskär och Tina Lundén är nöjda med resultaten som deltagarna visar prov på i livsstilsprojektet. ”Det är jätteroligt att det fått sån respons”, säger Sandra Olsson-Algeskär, initiativtagare till konceptet. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

HEBY KOMMUN Vägen till en bättre livsstil  kan vara både lång och svår, om än nödvändig. I Heby pågår ett livsstilsförändrande projekt som fått stor respons.
– Vi stärker individen och vänder oss till alla kommuninvånare, i januari kör vi igång nästa grupp, säger initiativtagaren Sandra Olsson-Algeskär som jobbar på Heby sim- och sporthall.

Tillsammans med kollegan Tina Lundén leder Sandra Olsson-Algeskär olika träningspass, ger kostråd och peppar deltagarna till resultat.

Sandra är massageterapeut, kostrådgivare och personlig tränare och Tina är simlärare, grupptränare och massageterapeut.

Båda är anställda på sim- och sporthallen i Heby och har jobbat med nuvarande friskvårdsprojekt i snart ett år.

– Vi tar in tio personer i en grupp som kör fyra månader åt gången, och den som vill kan vara kvar i ett år, men det är valfritt. Nu har vi redan fått in elva ansökningar till nästa omgång som börjar i januari, säger Sandra Olsson-Algeskär.

Det är fem personer kvar från första gruppen som är inne på sin elfte månad.

I början av september började en annan grupp sin livsstilsförändrande resa. Efter två månader hade de tillsammans tappat nära 28 kilo i vikt, ökat sin muskelmassa med nära nio kilo och minskat sin fettprocent med drygt 21 procent.

Hur är konceptet uppbyggt, och har ni några speciellla krav på de som söker?

– Jag bokar in personliga möten med varje deltagare och hör vad de vill uppnå. Vi väljer ut dem som passar vårt koncept, säger Sandra och tillägger:

– Man kan säga att det finns två kategorier sökande, de som vill göra en förändring och de som behöver det.

När urvalet är klart mäts och vägs personen på en speciell våg som mäter muskler, fettmassa, metabolisk ålder med mera.

– Det blir också fotografering för att man ska kunna jämföra och se resultaten.

Hur gamla är deltagarna?

– Åldern varierar och den yngsta är 19 år och den äldsta har varit runt 60 år. Alla i gruppen kör samma pass men träningen anpassas efter individ och förmåga.

Vad kostar det att delta?

– Det kostar 1000 kronor i månaden och då ingår gymkort med fria träningstider, kostråd och sex ledarledda pass i veckan, säger Sandra Olsson-Algeskär och fortsätter:

– Tanken är att konceptet ska bli permanent. Vi vill inte konkurrera med privata aktörer utan vill ha samarbete med många. Nu ska vi få in en naprapat och det är vi glada för.

För dagen är det ett intensivt vattenpass som väntar.

Tre av dem som ger järnet i gruppen, som startade i september, är Anneli Nilsson, Denise Terneborg och Ann-Sofie Nilsebo Pasalic.

Varför gör ni det här?

– Främst för att ändra livsstil och stärka kroppen, och det är tuffa pass, säger Anneli Nilsson.

– Ja, det är ett stenhårt, men roligt, program, tillägger Ann-Sofie Nilsebo Pasalic.

Vad är svårast?

– Kostbiten är svårast, och det gäller att få med hela familjen. Men det har inte varit några problem, jag har bra pepp, säger Denise Terneborg och får medhåll av de övriga.

En som varit med sedan starten i januari är Frida Lernskog Pihl. På frågan vad som fick henne att anmäla sig till livsstilsprojektet blir svaret:

– Det var dags för en permanent förändring. Tidigare har jag börjat tränat och sen slutat, och så börjat igen.

Vad var, eller är, ditt mål?

– Målet var både att tappa vikt och att må bättre, säger Frida Lernskog Pihl som tappat åtta kilo.

Nu laddar hon för att bygga muskler och tappa ännu mer fett.

På frågan vilket som varit lättast respektive svårast blir svaret:

– Kosten har varit lätt, det svåraste är pusslet att få ihop allt. Hela familjen blir involverad, säger Frida och fortsätter:

– Barnen är fyra och sju år gamla, så det är tidiga mornar som är min bästa träningstid.

Precis som övriga i gruppen intygar Frida Lernskog Pihl att upplägget är jättebra och det är alltid lika roligt att komma till de olika träningspassen.

– Vi i gruppen sporrar varandra och ledarna är guld värda. De är otroliga och finns alltid till hands, oavsett när man hör av sig till dem, säger Frida Lernskog Pihl.

Att livsstilsförändring både kan vara roligt och ge resultat är uppenbart.

Rose-Marie Eriksson