Vegetarisk Jansson
En krämig och god jansson där vi ersatt anjovisen med syrlig syltlök. En ny klassiker på julbordet.
4 portioner
Ingredienser:
1 rödlök
50 g smör
750 g mjölig potatis
1 dl syltlök
½ tsk kryddpeppar
1 lagerblad
1 tsk salt
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skala och skär löken i tunna skivor eller klyftor. Fräs dem mjuka i lite smör i en stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Skär syltlöken i bitar. Stöt kryddpeppar och lagerblad i en mortel och blanda med salt. Varva potatis, lök, syltlök, peppar, lagerblad och salt i en ugnssäker form. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbröd och klicka på resten av smöret.
Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 minuter.
Coleslaw med saffran
Coleslaw med smak, doft och färg av saffran. Istället för majonnäs använder vi en smaksatt crème fraiche.
4 portioner
Ingredienser:
300 g vitkål
2 äpplen
2 dl crème fraiche gourmet – saffran & tomat
½ tsk salt
2 msk russin
frysta lingon
Gör så här:
Finstrimla kålen. Kärna ur och grovriv äpplena. Blanda det med crème fraiche, salt och russin.
Låt salladen stå i kylen någon timme. Strö över hela lingon.
Serveringsförslag:
Servera till kyckling, köttbullar eller julskinka.
Inlagd strömming
10 bufféportioner
En smakrik och kryddig klassiker som passar fint på julbordet. Den tar lite tid att laga men är väl värd att vänta på. Uppskattas även till påsk och midsommar!
Ingredienser:
1 kg strömmingsfilé
1½ tsk salt
1 dl hackad färsk dill
½ dl grovt rågmjöl
½ dl smör-&rapsolja
Ättikslag:
1 dl ättiksprit 12%
1 dl strösocker
3 dl vatten
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 rödlök
Gör så här:
Börja med ättikslagen. Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor. Låt svalna. Klipp bort ryggfenan på strömmingarna. Salta på köttsidan och strö på dill. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidan utåt. Vänd dem i rågmjöl blandat med salt. Stek dem i omgångar i smör&-rapsolja. Låt svalna. Skala och skiva rödlöken. Varva strömmingsflundrorna med rödlöken i en form. Häll över den avsvalnade lagen. Låt stå i kyl några timmar, gärna ett dygn.
Vörtbröd
2 st
Vörtbröd är en självklarhet till julens skinkmackor! Prova med ost till.
Ingredienser :
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
33 cl porter
250 g Kesella kvarg lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk malen ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda malen kryddnejlika
50 g russin
ca 12 dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37°.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst. Tillsätt kvarg, sirap, salt, kryddor och russin och blanda.
Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 175°. Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt. Täck över och låt jäsa cirka 30 minuter. Skåra eventuellt bröden lätt med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
Låt svalna på galler.