Ranstabor har skapat en kreativ adventskalender

Många luckor i adventskalendern innehåller kreativt skapande. Foto: Göran Wallin
Textstorlek:

RANSTA För tredje året i rad arrangerar Ransta Nästa Bygdegårdsförening en adventskalender där alla luckor finns någonstans i byn.

Varje vardagkväll 17.30 placeras en karta i ett upplyst fönster i Ransta Nästa Bygdegård. Kartan visar var i byn dagens lucka finns och alla som samlats vid bygdegården går dit i samlad trupp längs en väg kantad med marschaller.

En grupp har suttit och kläckt idéer på vad årets luckor ska innehålla och de har varit öppna för förslag från ortsborna. Tidigare år har luckorna innehållit allt från små tittskåp till iscensatta vandringar från Nasaret till Betlehem med levande åsnor. Gympapass, tomtar i reflexvästar och skattkistor med en speciell ”Ranstavaluta” som man kan handla för på den lokala julmarknaden är andra exempel.

På helgerna sker lucköppningen 15.30. Då är ofta promenaden till dagens lucka lite längre än på vardagarna.

– Vi har fått ett litet ekonomiskt bidrag av Sala kommun, för just att det inte ska kosta något, vare sig för de som skapar en lucka eller de som ”öppnar” en lucka är en viktig del av konceptet förklarar Elisabeth Storm.

Hon är projektledare för adventskalendern och sitter i styrelsen för Ransta Nästa Bygdegårdsförening.

Första året man arrangerade en adventskalender handlade det mycket om att få folk att hitta till bygdegården, som 2015 var all-deles nyrenoverad. Så blev det också och dessutom uppstod andra positiva effekter.

I en by som Ransta med omkring 900 invånare är det lätt att tro att alla redan känner alla.

– Men det har visat sig i en enkät att 86 procent lärt känna nya människor genom adventskalendern berättar Elisabeth Storm.

– Det här projektet har väldigt många bottnar. Det ökar sammanhållningen, barnen lär sig hitta till bygdegården, man lär känna sin hembygd bättre och folk kommer ut och rör på sig under en tid på året då många är ganska stilla-sittande. Är man två föräldrar kan den ena göra saker som behöver fixas därhemma i lugn och ro medan den andra går ut med barnen och öppnar luckan.

Men det är inte bara barnen som uppskattar adventskalendern.

– Det är väldigt mycket pensionärer på lucköppningarna. Att träffas över generationsgränserna och göra något roligt tillsammans är ytterligare en positiv effekt av det här projektet säger Elisabeth Storm.

Känner du till om någon annan by eller stadsdel har gjort samma sak?

– Jag vet att man planerat något liknande i Viksäng i Västerås. Jag hoppas fler tar efter!

På julafton kommer ett bildspel med alla de 24 luckorna från årets att visas i Ransta bygdegård. Då bjuds det också på julfrukost.

– Vi trodde att knappt någon skulle komma förra julaftonen. Men 120 personer stod utanför och väntade när vi låste upp!

Lisa Parland