Seniormässan i Hallsta – populär efter bara tre år

Jari Heikinen och Marie Sandvik i arrangörsstaben delade ut broddar till besökarna. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

HALLSTAHAMMAR PRO, SPF, broddar och Fonus på mässa. Inget som riktar sig till ungdomar direkt vilket inte heller är tanken. För tredje året i rad arrangerades seniormässan i Folkets hus i Hallstahammar – ett arrangemang som brukar locka upp emot 700 besökare.

Redan vid öppningsdags av mässan var parkeringen full och Folkets hus myllrade av besökare. Medarrangörerna Marie Sandvik och Jari Heikinen från Hallstahammars kommun stod vid ett berg av broddar och mös över uppslutningen – kommunen som står som arrangör tillsammans med pensionärsorganisationerna.

– Detta är en del i arbetet vi gör under parollen Trygg och säker kommun. Det började med att vi delade ut broddar, berättar Jari Heikinen.

Utdelningen av broddar har alltså utvecklats till en hel mässa.

– Numera är också Hallstahammar certifierat som tryggt och säkert, inflikar Marie Sandvik.

I montern bredvid står kommunpolisen Per Ersgård och delar ut dekalen som markerar en viltolycka. Polisen samverkar med kommunen om Trygg och säker kommun. Hallstahammar har haft en del problem med brottslighet.

– Det har varit lugnt en längre nu, det har inte varit något som stuckit ut. Men brottslighet finns det alltid. Det verkar vara en trend i landet just nu men viltolyckor sker varje dag, säger Per Ersgård.

I en monter syns böcker och skivor för både barn och vuxna. Det är Stina Elg från Elgkraft som är författare och frilansjournalist från Hallstahammar.

– Jag har hållit på med detta i tio år.

Men hur går det du erbjuder ihop med seniorer?

– Seniorer är vuxna och titta här – en låt heter pensionär, säger Stina och skrattar.

Margareta Lodestad från Västerås visar upp sin egentillverkade salva under namnet Magmar. Receptet till salvan har gått i familjen sedan i början på 1700-talet och har sitt ursprung i Gagnef i Dalarna.

– Den innehåller grankåda, tjära, bivax och fett. Det kokas i en gjutjärnsgryta i 300 grader. Salvan är godkänd av Läkemedelsverket och hjälper mot torr hy, munsår, psoriasis och hälsprickor. Ett stort apotek i liten förpackning, säger Margareta.

Jan Å Johansson