Vem sade vad år 2017?

President Trumps rådgivare Kellyanne Conway meddelade att Vita huset förfogar över alternativa fakta. Foto: AP
Textstorlek:

Året som gick är fullt av magstarka uttryck och minnesvärda fraser. 
Här är några av årets citat.

”Alternativa fakta”

Efter att Trump anklagat medier för att ljuga om storleken på folkmassan under installationen i början av året förklarar hans rådgivare Kellyanne Conway att Vita huset förfogar över ”alternativa fakta”.

”Självklart måste kvinnor tjäna mindre än män, för att de är svagare, de är mindre, de är mindre intelligenta”

Den polske EU-parlamentsledamoten Janusz Korwin-Mikke straffades rekordtufft av talman Antonio Tajani för sina kvinnofientliga uttalanden i en debatt i sessionssalen under våren. Han stängdes av från all verksamhet i parlamentet i tio dagar, fick indraget traktamente och förbjöds att representera parlamentet i några som helst sammanhang i ett år.

”Rocket man (raketmannen) är ute på ett självmordsuppdrag” 

USA:s president Donald Trump höll sitt första tal inför FN:s generalförsamling i början av hösten. Han uppmanade FN-staterna att gemensamt arbeta för att isolera den nordkoreanska regimen till dess att den avslutar sitt ”fientliga” beteende. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un fick sig en skopa ovett och kallades för raketmannen.

”Vad fan får jag?”

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling avgick från posten efter den så kallade paradisläckan som visade att Östling har flera miljoner kronor placerade utomlands. I samband med läckan kritiserades han hårt för sitt numera berömda uttalande om de svenska skatterna.

”Jag vill aldrig mer se en penis på arbetstid.” 

I kölvattnet av metoo samlade uppropet #larmetgår kvinnors och andra utsatta personers vittnesmål från arbetet inom räddningstjänsten. En kvinna skrev: ”Så många penisar jag har sett genom åren. Nog för att vi kan hamna i situationer vid ombyten eller larm när du står i duschen, men det är inte den nakenheten. Det är penisar som stoppas in i saker, flaxas runt öppet i tid och otid. Jag vill aldrig mer se en penis på arbetstid.”

”Vi håller på att avveckla demokratin” 

I en intervju med Svenska Dag-bladet sade Sveriges ambassadör på Island, Håkan Juholt, till reportern: ”Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker.
Vi håller på att avveckla demokratin”.

 Anna Karolina Eriksson/TT

 Boel Holm/TT