Här finns landets enda eisstockklubb

Eisstock är ett spel som liknar en blandning av boule och curling. Här är det Jan-Erik Sindmark som skickar iväg den så kallade stocken. Foto: Jan Å Johansson 
Textstorlek:

HALLSTAHAMMAR
Det kan liknas vid en blandning av boule och curling. Eisstock heter spelet som bedrivs av landets enda klubb i sporten – Hallstahammar eisstockklubb. Spelet uppfanns i Österrike och kom först till Sura­hammar på 1950-talet.

Eddie Neges, själv österrikare, är en av eldsjälarna i Hallstahammar. Klubbens spolade bana är vackert belägen i Trångfors alldeles intill Strömsholms kanal.

– Där har vi en pump med vilken vi får upp vatten ur kanalen att spola med.

Numera är man alltså ensamma i Hallstahammar om det lite udda spelet men då det begav sig fanns det klubbar i Stockholm, Västerås, Köping, Surahammar, Ransta och i Motala. Och i Hallstahammar lockar spelet företrädesvis personer i pensionsåldern.

– Det är svårt att locka ung-domar till utomhusaktiviteter, speciellt en kall dag som denna, säger Eddie.

Klubben ordnar träning och spel varje onsdags- och söndagsförmiddag. Denna dag finns 24 spelare på plats även om klubben har ett hundratal medlemmar. Men även om klubben är den enda i landet ordnar man ändå tävlingar visar det sig. På lördag är det företagsspel med nio anmälda lag.

– Då kommer vi att bli 50 spelare här. Och veckan därpå har vi klubbmästerskap.

Spelet avgörs på en bana som är 28 meter lång. Man skall komma så nära som möjligt en rund ”puck” som kallas duvan. Det man kastar mot duvan kallas stockar på vilka man kan skifta glidyta – antingen att den bromsas fort eller att den glider bättre. Eisstock är en stor sport i alpländer såsom Tyskland och Österrike. Det har anor från 1400-talet och togs till Sverige av österrikare.

Klubben i Hallstahammar bildades år 1971. Det finns både VM och EM men i Sverige kan det av naturliga skäl inte ens bli SM.

– Vi arrangerade EM 1980 i Surahammar. Vi hade med ett ungdomslag som kom fyra. Sportern är jättestor i Tyskland och Österrike. Vartenda värdshus har en bana. Jag såg en tävling på österrikisk tv där 500 lag med 2 000 deltagare spelade på en sjö, berättar Eddie.

Han konstaterar att medlemsantalet minskar. Men klubben försöker locka ungdomar genom att bjuda in dem till att spela i ishallen.

Jan Å Johansson