Elfel kan orsaka husbrand

Alla behöver se över sin elanläggning, sina vägguttag och proppar med jämna mellanrum, anser expert. Foto: Jessica Gow/TT
Textstorlek:

​Varje år orsakas hundratals husbränder på grund av elfel. Nu genomför Elsäkerhetsverket en omfattande undersökning för att ta reda på vad det kan bero på.

En första analys från Elsäkerhetsverket visar att cirka 490 bränder är orsakade av elfel. Myndigheten kartlägger nu olyckor i bostäder som orsakats av elfel och lett till bränder och elchock.

– Det är väldigt viktigt att titta på det här. Vi tittar förutsättningslöst och försöker vara så objektiva som möjligt. Finns det något samband mellan ålderstigna elanläggningar eller hur stressade elanläggningarna är? Vi har ju fått in mycket mer elektronik i våra bostäder, säger Magnus Karlsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverkets analysavdelning.

Bland annat tittar utredarna på bostadens ålder, materialval och var byggnadens placering i elnätet har för betydelse. Redan nu finns det mycket som pekar på att elolyckor i bostäder beror på dåliga reparationer och bristande underhåll av elanläggningen.

– Det är svårt att se hur en elanläggning slits om ingenting per definition går sönder. Om det inte finns ett trasigt vägguttag eller om strömbrytaren slutat fungera till exempel. Vi ska försöka ta reda på om det beror på att elanläggningarna slits över tid eller om underhållet brister, säger Magnus Karlsson.

– Alla har samtidigt ett ansvar att se över hur elanläggningen fungerar hemma, säger Magnus Karlsson.

Både elapparater, eluttag, strömbrytare och proppskåp borde ses över med jämna mellanrum. Och för husköpare borde en kontroll av elen vara minst lika viktig som en undersökning efter mögel.

– Jag tycker att det är en självklarhet, att när man har en bostad man just flyttat till eller att det har gått väldigt många år sedan någon såg över elen, att man kostar på sig en elbesiktning.

I tre av tio hushåll har det samtidigt förekommit obehörigt elinstallationsarbete, visar en tidigare studie från Elsäkerhetsverket.

– Det är också en oroväckande trend. Som konsument är man kanske alldeles för naiv. El är både kostsamt och farligt, säger Magnus Karlsson.

Ella Sundström/TT

 

Fakta: Elkolla hemma

Näsa och öga är ledorden. Känn efter på elapparaterna hemma om de känns varma, om en sladd ser ut att glappa eller något annat inte verkar vara som det ska.

Har man ett gammalt proppskåp kan det vara bra att med jämna mellanrum kontrollera att propparna sitter som de ska. De kan hända att det har gängat ut och kan behöva skruvas in igen. Är propparna så varma att de inte går att ta på är det ett tecken på att systemet är överbelastat.

Skarvsladdar ska aldrig vara en permanent lösning. De samlar damm och de är dessutom mer utsatta. Finns det behov av fler eluttag är det bättre att skaffa sig ett extra vägguttag.

Vid nytt husköp eller om elen inte har kontrollerats på väldigt länge kan det vara dags för en ny elbesiktning. Gamla strömbrytare och väggkontakter innebär att även elledningarna sannolikt är ålderstigna. Även de kan därför behöva bedömas av en expert efter en tid.

Källa: Magnus Karlsson, Elsäkerhetsverket