Fabien kan bli bästa konditorn i landet

Fabien Jacquet, från Hallstahammar, deltar i tv-programmet Dessertmästarna. Till vardags är han kökschef på Wirsbo Herrgård. Foto: Magnus Selander
Textstorlek:

​Hallstahammarsbon Fabien Jacquet kan bli utnämnd till Sveriges skickligaste konditor genom
tv-programmet Dessertmästarna. Till vardags arbetar han som kökschef på Wirsbo herrgård.

När undertecknad når Fabien Jacquet på telefon har han precis avslutat den sista inspelningsdagen för tv-programmet Dessertmästarna där Sveriges skickligaste konditor ska utses.

I programmets start är det fyra tävlande och en av dem är alltså länsbon Fabien Jacquet.

Det har varit tio intensiva inspelningsdagar för Fabien.

– Vi har jobbat från klockan sju på morgonen till klockan nio på kvällen och för det fick vi 1 000 spänn om dagen, säger han.

I programmet ska deltagarna skapa olika desserter under tidspress. Vad de skulle skapa var hemligt för det mesta ända in i det sista och Fabien får inte heller avslöja mer ingående vad de fick skapa. Men de gör vackra och goda bakverk, tårtor, maränger och godis under ledning av bland andra konditorn och författaren Roy Fares.

Fabien fick bland annat skapa desserter utifrån teman, bland annat ”superhjältarna”.

– Det mest utmanande var tidspressen, jag är inte van att jobba under den stressen. Vi fick högst tre timmar på oss och det är ingenting för att kunna skapa en tårta, berättar Fabien.

– Men det är ju pressen som gör att det blir ett bra tv-program också, säger Fabien.

Han tycker det var en god stämning mellan deltagarna, trots att det är en tävling.

Han tycker att han har fått värdefulla kontakter.

– Det har varit lärorikt och spännande. Jag har träffat många människor som tycker om samma sak som jag, berättar han.

Det är den 14 februari som programmet premiärsänds i kanal 5. Det är sjätte säsongen som Dessertmästarna sänds på tv. Den här typen av program, som handlar om matlagning, har höga tittarsiffror berättar pressansvarige på kanalen, Therese Lindström.

Att Fabien blev en av deltagarna beror på att någon tipsat tv-produktionen om honom och de tog kontakt med honom.

– De sökte upp mig och jag tänkte ”why not”?, säger Fabien glatt.

Fabien jobbar vanligtvis som kökschef på Wirsbo herrgård i Surahammars kommun, det har han gjort de senaste tio åren och han trivs bra.

– Det är ett varierat jobb och jag älskar Virsbo, det är fint där, säger han.

På frågan vad han lagar helst svarar han:

– Jag blandar gärna svenskt och franskt, julbordet var både och. Jag arbetar utifrån Bergslagens skafferi och lagar gärna gös, röding och vilt som exempelvis älg. Det ska vara en modern tvist på matlagningen, säger han.

Desserten tycker han är det viktigaste på menyn.

– Den sista grejen är det man kommer ihåg och det första jag gör när jag kommer till en krog är att kolla vad de har för dessert, säger han.

– Efterrätten ska sticka ut litegrann. Om det finns pannacotta och tryffel så vet man att det blir okej. Om desserten är bra och toaletten är fräsch på en krog så är fräscht i köket också, menar han.

Det var under uppväxten i Frankrike som Fabien blev intresserad av matlagning.

– Min mormor var jätteduktig på matlagning och jag fick vara med och slicka upp smeten, berättar han.

– Matkulturen är stor i Frankrike. Och när man sätter sig runt bordet pratar alla i mun på varandra. Alla bara pratar och ingen lyssnar, berättar han.

Fabien utbildade sig till konditor i Frankrike och har arbetat som kock på olika platser.

Det var kärleken som förde honom till Sverige från början.

I Västmanland har han arbetat som kökschef på Schenströmska herrgården i Ramnäs och Kohlswa herrgård i Kolsva.

Vad skulle det betyda för dig
att vinna?

– Det är en exponering och att leva på ett gott rykte, säger han.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag vill jobba på Wirsbo herrgård så länge som möjligt. Sedan vill jag skaffa ett stort hus i Frankrike där vi kan ha hästar, min sambo tränar hästar, berättar Fabien.

Cecilia Eriksson