Förgängliga figurer fascinerar

Lena Kriström och Nina Hedman arbetade i två dagar med att skulptera i is i Västerås. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

VÄSTERÅS För tredje året i rad arrangerades Västerås i vitt. Med is och snö från Jukkasjärvi i Lappland skulpterade Nina Hedman från Stockholm och Lena Kriströn från Jukkasjärvi fram varsin staty i Västerås stadspark. Och många förbipasserande västeråsare stannade för att prata eller ta bilder.

Nina Hedman är skulptör och konstlärare på en konstfolkhögskola och Lena Kriström är skulptör. Under fredagen och lördagen var de alltså på plats i stadsparken för att skulptera i snö ur hårt packade block som transporterats genom landet med lastbil.

– Jag har hållit på med isskulpturer i Jukkasjärvi i 20 år.

Det är dock inte vem som helst som får vara skulptör vid ishotellet i Lappland.

– Nej, man söker med skisser och sedan väljs man ut. Numera skulpterar man också året runt där uppe – i somras gjorde jag exempelvis två skulpturer. Men det normala är att skulpturerna kommer till före jul, berättar Nina.

Både hon och kollegan Lena använder speciella verktyg och motorsåg. För att forma detaljer använder Nina helt enkelt händerna.

Hur kommer det sig att det just är de två som skulpterar i Västerås?

– Det vet jag inte, men de kan väl lika gärna ta in mig och Lena som någon annan, skrattar Nina.

Lena, som bor i Jukkasjärvi sedan tio år berättar hur han hamnade där.

– Jag bodde i Stockholm och var uppe i Jukkasjärvi första gången år 1993. Sedan har jag återvänt varje vinter ända tills jag flyttade dit.

Hon tycker det är roligt att skulptera i snö.

– Det här är ett snabbt sätt att skulptera på. Med sten får man ta det lugnare. Dessutom är detta damm renare, ler Lena och skär till valda delar på snöblocket med motorsågen.

Både hon och Nina har varit med alla tre år i Västerås. Lena har också varit inblandad i att jobba på ishotellet – i år var hon exempelvis inblandad i att tillverka en svit på hotellet.

– Det är en fin känsla med snö och is. Materialet är bara till låns och då det smälter återgår vattnet till kretsloppet.

Jan Å Johansson