Ge degen extra tid

Textstorlek:

​Rätt ofta vill man att bakning och matlagning ska gå snabbt och enkelt.
Men precis som ett långkok får smakerna att utvecklas, kan en deg som får extra tid mer smak och annan konsistens. 

Bara genom att lägga lite extra tid på bearbetning och jäsning av degen förändras de flesta bröd. Testa med ett standardrecept på bullar eller matbröd.

En bra regel är att knåda degen för hand i tio minuter och i maskin fem minuter innan den ska få en första jäsning.

Exakt hur länge ett bröd ska jäsa beror på hur mycket jäst det är i degen, hur varm degvätskan är och hur varmt det är i rummet.

Med liten jästmängd och rumstempererad degvätska kan degen jäsa längre, vilket ger ett smak-rikare bröd. I kylskåpet kan en deg jäsa upp till ett dygn och ändå hålla ihop.

När brödet har bakats ut är det dags för andra jäsningen. Brödet ska få ungefär dubbel storlek och precis som vid första jäsningen kan man trycka lätt på degen och se om den snabbt svajar tillbaka. Då är jäsningen klar.

Här nedan finns några recept på långjästa bröd. De tar lite längre tid att baka, men precis som vid långkok kan man göra annat under tiden. Naturligtvis handlar det också om vilket mjöl man använder. Ett mjöl med mycket gluten, exempelvis Vetemjöl special, ger sega, luftiga bröd, medan exempelvis kornmjöl ger smak men inte så mycket volym och därför passar bäst till tunnbröd.

 

Fakta: Välj rätt mjöl

Vetemjöl har bästa bakförmågan och vill du ha höga porösa bröd skall 50 procent vara vetemjöl.

Vetemjöl Special, är extra proteinrikt mjöl som endast används till matbröd och som ger höga luftiga bröd samt passar utmärkt att blanda med allehanda fröer, kross och gryn.

Rågmjöl, grovmalet eller fint, har rik smak och arom och ger ett mörkare bröd. Rågmjöl, liksom grahamsmjöl, passar bra att skålla för att få saftigare och mera hållbart bröd. Vid skållning hälls kokande vatten på mjölet.
Men, det kräver planering, för skållningen skall stå tills den svalnar, helst till nästa dag, för att ge det godaste brödet.

Grahamsmjöl, fullkornsmjöl malet av hela vetekorn.

Kornmjöl, används till både hårda och mjuka tunnbröd, eftersom det saknar förmåga att bilda gluten och ger platta bröd.

Rågsikt, som är 40 procent siktat rågmjöl och 60 procent siktat vetemjöl.

Källa: Hembakningsrådet