Lantbrukare kan få Växtkraftpriset

Anitha Barrsäter och Per Hellstrand på Fallängetorp lantgård är en av de tre gårdar i Gröna hagars kött ekonomiska förening som är nominerade till Växtkraftpriset på Silverglans galan den 9 februari. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

SALA Lantbrukaren Anitha Barrsäter har tidigare vunnit Entreprenörspriset under näringslivsgalan Silverglans. Nu kan det vara dags igen, fast i en annan kategori – Växtkraftspriset. Det är tillsammans med två andra gårdar inom Gröna Hagars kött ekonomiska förening som hon kan få stå på prispallen igen.

Silverglans galan, som arrangeras för elfte året, finns till för att lyfta näringslivet i Sala kommun. Personer inom näringslivet i kommunen uppmärksammas genom att nomineras till pris inom fem olika kategorier. Sedan kan den som vill rösta på de nominerade.

Inom kategorin Växtkraftpriset, som delas ut av Sala sparbank, är Gröna hagars kött ekonomiska förening en av tre nominerade företag. Priset ges till ett företag som ”växer på ett hållbart sätt, både organisatoriskt som miljömässigt och har ett brinnande engagemang för att skapa växtkraft i kommunen”, står det på Silverglans galans hemsida.

– Det är en stor ära att vara nominerade, att det finns dem där ute som uppmärksammar det vi gör, säger Antitha Barrsäter som är lantbrukare på Fallängetorp för fä och folk i utkanten av Västerbykil.

Gården är en av tre gårdar som är med i Gröna hagars kött. De andra gårdarna är Lilla hörngårn i Salbohed samt Skogbyn i Västerfärnebo. Tillsammans samarbetar de med att sälja ekologisk och Krav-godkänt kött av nöt, lamm och gris.

Sedan Gröna hagars kött startade år 2005 har kunderna ökat bland både privatpersoner och restauranger och de vill fortsätta att utvecklas.

– Efterfrågan växer och vi vill ha in fler delägare och har samarbete med några som kan komma att bli det. Men vi vill inte bli så stora som möjligt, utan vi väljer kvalitet framför kvantitet, säger Anitha Barrsäter.

Anitha har tidigare vunnit Entreprenörspriset under Silverglans galan, det var några år sedan.

– Det kändes fantastiskt och är ett erkännande för det man gör. Det ger stimulans. Att vinna Växtkraftpriset skulle vara en stor ära och skulle betyda mycket i arbetet med den fortsatta utvecklingen, marknadsföringsmässigt, säger Anitha Barrsäter.

Som värd för Silverglans galan står Näringslivskontoret i Sala.

– Alla nominerade får berätta i en video vem man är, visa upp sin verksamhet och berätta hur det känns att bli nominerad. De visas under galan, säger Carina Eriksson näringslivsutvecklare på Näringslivskontoret i Sala kommun.

Röstningen på de nominerade är avslutad och många har röstat.

– Det är flera tusen personer som har röstat, berättar Carina Eriksson.

Av dem har 550 personer röstat på vilket företag de tycker ska ta hem Växtkraftpriset 2018. Juryn på Sala sparbank har därefter fattat det slutgiltiga beslutet med folkets röster som grund.

Galan är populär.

– Ambitionen med galan är att skapa förutsättningar för att lyfta vårt näringsliv till nya höjder och rikta strålkastarljuset mot våra företagare och deras engagemang och prestationer, säger Carina Eriksson.

Vinnarna är hemliga ända in i det sista. De presenteras först under galan den 9 februari i Sala Folkets park.

– Det är lika spännande som under Melodifestivalen, säger Carina Eriksson.

Vad består vinsten av?

– Äran, diplom och en silverknopp i keramik tillverkad av Helena Eriksson Rensch på Rensch keramik i Västerfärnebo. Priset är ett kvitto på att man gjort något väldigt bra, berättar Carina Eriksson.

Cecilia Eriksson

 

Fakta: Dessa företagare är nominerade: 

Växtkraftpriset: Scen & Nöjesproduktion. Sala Skåp AB. Grönar Hagars Kött.

Årets säljare: Eva Eriksson, Johanssons bageri. Christina Watkinson, Sala silvergruva. Carina Eriksson, Lindex.

Årets marknadsförare: Sala Fotbolls Förening. Tärna folkhögskola, Måns Ols värdshus.

Entreprenörspriset: Emma Öqvist, Salaortens ryttarförening. Christian de Wilde, de Wilde outdoor. Christer Ekman, Svensk mässkonsult.

Årets företagare: Anna Lindström, Alyose. Andreas Karlsson, Finntorpets bygg & konsult. Roger Pearson, FiM (Familjehem i Mälardalen).