Nominera din egen hjälte

Nu är det dags att nominera sin landsbygdshjälte till Hela Sveriges Land-stipendium. Förra året korades Lisa Blochmann från Fårö på Gotland till vinnare. Foto: Camilla Olsson/Land
Textstorlek:

LANDET Nu kan man nominera sin egen landsbygdshjälte. Hela Sveriges Land-stipendium på 35 000 kronor delas ut till den person som gjort en speciell insats för att hålla landsbygden levande. Priset delas ut under Landsbygdsriksdagen i maj.

Det är andra gången som Hela Sveriges Land-stipendium delas ut till en person som har gjort en betydelsefull insats för sin hembygd.

– Vi vill lyfta fram dem som utför det viktiga, dagliga arbetet med att hålla våra landsbygder levande. Det är deras insatser som ser till att hela Sverige lever, säger Terese Bengard, verksamhetschef för Riksorganisationen Hela Sverige ska leva och en av jurymedlemmarna, i ett pressmeddelande.

Hela Sveriges Land-stipendium är på 35 000 kronor och delas ut av Hela Sverige ska leva och tidningen Land. Stipendiet delas ut på Landsbygdsriksdagen som arrangeras av Hela Sverige ska leva. Evenemanget samlar 800 landsbygdsentusiaster för att fokusera på landsbygdsfrågor under tre dagar vartannat år.

Carina Löfgren, tidningen Lands chefredaktör som sitter med i juryn berättar att de tidigare delat ut ett pris som är en slags föregångare till Hela Sveriges Land-Stipendium.

– Land har i många år premierat landsbygdens hjältar. Men av olika skäl togs en paus i det.
Nu har vi förmånen att göra det tillsammans med Hela Sverige ska leva. Vi vet vad detta stipendium kan betyda för människor. Det ger hopp, energi och möjlighet till fler goda idéer för framtiden. Landsbygden behöver dessa kreativa människor. Deras positiva insatser gör skillnad, säger Carina Löfgren.

Förra gången fick eldsjälen Lisa Blochmann från Fårö stipendiet för att hon kämpat för att alla ska kunna bo på Fårö genom att öppna förskola, hjälpa flyktingar och ha kämpat för äldreboenden.

– Det var flera hundra personer som nominerades förra gången, berättar Carina Löfgren.

Om man vill nominera sin egen landsbygdshjälte ska man göra det senast den 23 februari. Vem som helst kan nomineras genom att man fyller i ett forumlär via tidningen Land på nätet eller skickar brev till dem med en motivering.

Under våren ska fem finalister koras och sedan utses en vinnare i maj. I juryn sitter, utöver Terese Bengard och Carina Löfgren, även Joel Linderoth, som är publisher och ansvarig utgivare på LRF Media.

Stipendiet delas ut på Landsbygdsriksdagen i Västernorrland den 18–20 maj och en övernattning i Örnsköldsvik ingår i priset.

Cecilia Eriksson