Ökning av skabb hos varg

Textstorlek:

DJUR Fler vargar angrips av skabb visar en undersökning från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), rapporterar P4 Värmland.

– Ungefär 12 procent har eller har haft skabb. Vi ser en svag ökning med fler vargar de senaste tre åren, säger Erik Ågren, viltpatolog och biträdande statsveterinär på SVA.

Under de senaste sju åren har SVA tagit prover på cirka 300 inlämnade vargar. Enligt undersökningen drabbas inte alla smittade djur lika hårt.

– Ser vi på resultatet på blodundersökningarna som vi har gjort så är det långt ifrån alla som har haft tecken på skabb, som hud- eller pälsförändringar. Vissa individer verkar klara av infektionen och den läker av sig själv. Det verkar vara väldigt individuellt.

Skabbsmittade vargar som inte klarar av smittan lika bra blir utmärglade, har svårt att jaga och röra sig och får då svårt att överleva. Vargarna som SVA har undersökt har lämnats in efter att de skjutits under jakt eller hittats döda. De är inte representativa för hela vargstammen.

(TT)